CTP dă de pământ cu modelul ungur și chinez: „Prefer să trăiesc în România!“

CTP dă de pământ cu modelul ungur și chinez: „Prefer să trăiesc în România!“

Lumea a cam luat-o razna, în ultimii ani! În martie 2020, modelul chinez în combaterea pandemiei era îmbrățișat de aproape toată planeta, iar acum situația politică din Ungaria e admirată de unii oameni.

Cristian Tudor Popescu e șocat când vede că unii admiră China și Ungaria. FOTO: Arhiva Adevărul

Între timp, s-a văzut că modelul chinez a fost o prostie fără margini! Acum, în loc să admirăm ce se întâmplă într-un stat dictatorial, unde oamenii sunt tratați ca niște animale în numele salvării de la SARS-CoV-2, ne uităm îngroziți la imaginile venite de acolo.

În privința Ungariei, în ultima perioadă, succesele sportive obținute de această țară ne-au fost prezentate drept model. Inclusiv ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a spus că România trebuie să preia modelul Ungariei în privința investițiilor în sport.

Miercuri seară, în cadrul apariției sale la podcastul „Profu’ de Sport“, Cristian Tudor Popescu a dat de pământ atât cu modelul chinez, cât și cu cel maghiar. Cu precizarea că a lăudat investițiile pe care ungurii le fac în sport, însă a explicat că aceste investiții au în spate o idee similară cu cea din perioada comunismului.

Ce a spus Cristian Tudor Popescu?

*Am mai auzit texte de soiul ăsta: „Dom'le, chinezii, uite cum e la chinezi, acolo se bagă statul, e ordine. Ungurii, uite ce fac ungurii!". Păi, astea-s dictaturi!

*Ce este în Ungaria acum este o dictatură! Ce tot o dăm cu iliberalism, naționalism. Dictatură clară! Acest ins stăpânește țara aceea, își are oamenii puși în toate domeniile, câștigă sume uriașe din afaceri pe care le controlează camarila lui. Este un dictator în toată regula și într-un sistem dictatorial alocarea de resurse se face în mod discreționar. E foarte simplu! Viktor Orban, ca și Ceaușescu, ca și sovieticii, consideră că sportul îi poate aduce un plus de imagine ca să se mențină la putere și pentru asta investește. Eu nu aș vrea ca România să fie o Ungarie!

*Nu aș vrea să trăiesc în Ungaria acum. Aș vrea să trăiesc în România, așa cum este ea. Dar nu este o dictatură în această țară.

*Nu vreau ca România să ajungă la performanțe (n.r. – sportive) ca acelea dinainte de 1989 cu mijloacele de dinainte de 1989.

*Același lucru pe care îl face în Ungaria, Orban îl face și în cele 3 județe din centrul țării și în general pentru maghiarii din Transilvania. Exact același lucru îl face: investește, bagă bani acolo. Sunt destui cetățeni români de origine maghiară care au și cetățenie maghiară și drept de vot. Și, de asemenea, contează în diaspora maghiară imaginea pe care o ai, pentru asta fac aceste investiții. E un scop politic clar, de favorizare a etnicilor maghiari care fac sport cu bani din Ungaria. Întrebarea este: poți să interzici asta? N-ar fi drept. Dacă Statul ungar vrea să dea niște bani aici pentru echipele acestea, nu poți să interzici lucrul ăsta. De ce să interzici? Foarte bine, să dea Statul român comparabil cu Statul maghiar, să investească.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...