CTP: După ce Austria își bate joc de România în chestiunea Schengen, și Ucraina face același lucru

CTP: După ce Austria își bate joc de România în chestiunea Schengen, și Ucraina face același lucru

Cristian Tudor Popescu și-a făcut publică opinia pe tema canalului Bîstroe și, de asemenea, analizează „muniția politică electorală trasă de partide” pe această temă. El a reacționat după întârzierile de partea ucraineană a aprobării pentru măsurătorile canalului.

Cristian Tudor Popescu

Reacția sa vine după ce, în ziua în care trebuiau să înceapă măsurătorile pe canalul Bîstroe, premierul Ciucă a anunțat că nu sunt încă date privind aprobarea părţii ucrainene.

15 martie, ora 18.30. Premierul Ciucă apare pe ecrane, cu zâmbetul îngropat într-o față de priveghi, și ne spune că acordul scris din partea Ucrainei pentru efectuarea măsurătorilor de către partea română pe canalul Bîstroe, care trebuia transmis astăzi, pur și simplu n-a venit”, scrie Cristian Tudor Popescu pe pagina sa de Facebook.

Navele românești așteaptă pregătite să înceapă treaba. Iar premierul României ne comunică nimic altceva decât că guvernul ucrainean nu respectă înțelegerea care ar fi fost făcută. De parcă ar fi vorba de o învoială pe colț de masă, la o bere”, mai scrie el.

„Eticheta Schengen-Bîstroe se lipește cu scuipat pe fruntea guvernului”

La o lună de la bomba patriotică aruncată de ministrul PSD Grindeanu: <Ucraina draghează ilegal canalul Bîstroe>, bazată pe nimic, dar aducătoare de voturi, situația e cam aceeași. Dacă Ucraina nu-și va da acordul pentru verificări, diplomația română are o mare problemă de prestigiu și credibilitate. Imaginea va fi că după ce Austria își bate joc de România în chestiunea Schengen, și Ucraina face același lucru, că se poate. Eticheta Schengen-Bîstroe se lipește cu scuipat pe fruntea guvernului Ciuca Bătăilor – dacă nu s-a lipit deja…”, mai scrie el în editorial.

Cristian Tudor Popescu se întreabă dacă acordul până la urmă vine, care este scenariul cel mai rău pentru PSDNL.

Răspunsul e paradoxal doar la prima vedere: cercetările să nu descopere nimic în neregulă în ce a făcut Ucraina pe canal. Probabilitatea să fie așa este de luat în considerare, mai ales că observațiile experților de la Apele Române arată că nu au apărut variații semnificative ale debitului de apă pe brațele Chilia și Bîstroe, în comparație cu datele din ultimii ani”, mai precizează Cristian Tudor Popescu.

„Bîstroe este una dintre liniile roșii”

În cazul ăsta, nu ne rămâne decât să inventariem muniția politică electorală trasă de partide la auzul petardei lui Grindeanu”, adaugă el.

Ciolacu: «Canalul Bîstroe este una dintre liniile roșii nu numai ale mele, ci ale României. Delta este sacră». Ciucă: «Există date și informații că s-a dragat mai mult decât 3,5 m, cât era agreat». G. Simion, din barcă, de pe Bîstroe: «Ucraina fură din noroiul nostru românesc. Este un rapt teritorial în toată regula. Guvernul vinde țara». Românosul prim-vice Rareș Bogdan declară că l-ar da afară pe ministrul de externe Aurescu. Înaltul diplomat, la rândul său, nu vrea să pară fraier, așa că răspunde, uluitor, ca un gurnalist de canal, comparându-l pe Bogdan cu pompa de propagandă rusească Sputnik”, mai scrie Cristian Tudor Popescu în editorialul său. Gazetarul îl citează și pe președintele Iohannis: „Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați”, citează Cristian Tudor Popescu, apoi continuă. „Iohannis spune asta pentru că nu-i mai pasă (dacă i-a păsat vreodată) de părerea românilor despre el, ci de niscai proptele pe la Bruxelles, pentru o președinție europeană, ceva…. Până să fie sondat de români, canalul Bîstroe a sondat el politica românească. Rezultatul: până la alegerile din 2024, pescuit de voturi în ape tulburi. Și după”, conchide el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria