CTP: Poate o să câștige PNL alegerile, dar îi va fi greu să guverneze. CCR va lucra în continuare în favoarea PSD

CTP: Poate o să câștige PNL alegerile, dar îi va fi greu să guverneze. CCR va lucra în continuare în favoarea PSD

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre conflictul dintre Ludovic Orban și Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale. Gazetarul spune că în ceea ce privește stabilirea datei alegerilor, premierul are dreptate când spune că nu pot să stabilească parlamentarii ziua în care va avea loc scrutinul, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. „Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic!”, subliniază Cristian Tudor Popescu. De asemenea, CTP atrage atenția că și în cazul în care PNL va câștiga alegerile, îi va fi greu să guverneze pentru că „această Curte Constituțională va lucra în continuareîn favoarea PSD”.

Cristian Tudor Popescu: Domnul Dorneanu făcând apel la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei... Dar când au luat hotărârea aia în legătură cu Laura Codruța Kovesi, atunci au făcut vreun apel să vadă ce zice Comisia de la Veneția? Înainte să ia acea hotărâre, au făcut vreun apel la organismele europene?

De pildă, la Asociația Curților Constituționale din Europa, unde vor să facă acum apel. Atunci au întrebat „Oare e bine ce vrem să facem noi?”, ca să nu ajungem în situația de a ne spune CEDO că ce facem este foarte rău și împotriva oricăror reguli democratice? Nu! Atunci nu au întrebat nimic.

Aici are dreptate Orban! Asta nu înseamnă că îmi este simpatic Orban în vreun fel. Dar, are dreptate spunând că nu pot să stabilească parlamentarii data alegerilor parlamentare, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic.

Și, de fapt, este aceeași poveste repetată cu imunitatea parlamentară – unde hotărăsc parlamentarii dacă unul dintre ei va merge pe calea justiției, sau nu. Așa și aici! Hotărâm noi cât mai stăm în funcții. Cum să faci asta? Nu este în regulă! Trebuie ca altă instituție să hotărască data când au loc alegerile, și acea instituție, firește, nu poate să facă lucrul ăsta de capul ei, ci pe baza unor legi, a unor reglementări, ceea ce în cazul de față Guvernul a făcut – 6 decembrie este data alegerilor parlamentare. În jurul acestei date s-au întâmplat lucrurile de 30 de ani încoace.

Din punctul ăsta de vedere este o hotărâre care însă nu-i o noutate la această Curte a lui Dorneanu. Sau, ar trebui să-i spun „Curte al lui Dorneanu”. Că dânsul are o altă gramatică a genitivului, domnul Dorneanu. L-am auzit și eu azi la televizor: „Parlamentul este a poporului!”. „A poporului”, zice domnul Dorneanu. Dânsul fiind... are doi „crieri” în cap, e profesor universitar... „Parlamentul este a poporului!”.

Deci, poate că o să câștige alegerile PNL-ul acum și o să facă alianță cu USR, cu PMP... Da, dar această Curte Constituțională va lucra în continuare - indiferent de rezultatul alegerilor -, va lucra în favoarea PSD. Asta va face! Și atunci cred că în continuare îi va fi greu să guverneze următorului guvern, sau aceluiași, nu știu, care va veni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...