Cu ce arsenal vor încerca România, Turcia și Bulgaria să curețe Marea Neagră de mine marine VIDEO

Cu ce arsenal vor încerca România, Turcia și Bulgaria să curețe Marea Neagră de mine marine VIDEO

Cu o discreție ieșită din comun, ministerele Apărării din România, Turcia și Bulgaria pregătesc o mică „Armada“ pentru a lupta împotriva valului de mine migratoare din Marea Neagră. Este o primă colaborare între aliați la Marea Neagră de la începutul războiului, dar fără comandă NATO.

FOTO Forțele Navale Române

Necesitatea colaborării vine după ce sute de mine, dislocate atât de Rusia, cât şi de Ucraina, sunt răspândite în Marea Neagră. Mai grav, pe 4 octombrie, informaţiile britanice au anunţat că Rusia ar putea folosi minele marine vizând navele civile din Marea Neagră pentru a putea, ulterior, da vina pe Ucraina.

Potrivit Bloomberg , responsabili din cele trei ţări se apropie de semnarea acordului privind crearea de forţe comune care să se ocupe de acţiunile de deminare în apele lor teritoriale. Ar urma o întâlnire între miniştrii adjuncţi ai Apărării din aceste state pe 22 noiembrie, la Ankara, unde s-ar putea lua o decizie. De precizat că această misiune nu va fi considerată o operaţiune NATO, ci doar o cooperare între state, care va avea ca obiectiv înlăturarea ameninţărilor la adresa rutelor comerciale din Marea Neagră. Totuși, practic, va fi prima acţiune a aliaţilor în regiunea Mării Negre, de la începutul războiului, dar fără comandă NATO.

Gruparea de nave

Conform unor surse, gruparea care va distruge mine în Marea Neagră ar putea fi formată din 22 de nave. Este vorba de 11 vânătoare de mine ale Turciei (clasele Aydin și Engin), 6 vânătoare de mine ale Bulgariei (trei achiziționate din Belgia și Olanda și trei sovietice, clasele Tripartite și Olya), dar și de patru dragoare românești (Lt Remus Lepri, Lt Lupu Dinescu, Lt Dimitrie Nicolescu și Slt Alexandru Axente) și un vânător de mine din clasa Sandown din dotarea Forțelor Navale Române.

Incontestabil, vedeta va fi vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu“ , recent achiziționat de la Royal Navy și care acum este în drum spre casă.

Navele din clasa Sandown au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan

Navele din clasa Sandown au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan

Nava este dotată cu SEAFOX, un sistem complex care se bazează pe două tipuri de drone subacvatice pentru distrugerea minelor. În prima fază este trimisă în căutare o dronă complexă înțesată cu senzori. După găsirea și identificarea unei mine, această dronă de căutare este retrasă, iar locul ei este luat de o dronă de luptă, mult mai puțin complexă, care are rolul de a distruge mina prin detonarea acesteia.

Nu este lac rusesc

Nevoia de securitate în Marea Neagră a fost subliniată, recent, de ambasadorul Turciei în România, Özgür Kıvanç Altan, la conferinţa „Gândirea militară românească“, desfăşurată la Bucureşti, conform monitorulapărării.ro . „Asigurarea securităţii şi stabilităţii în Marea Neagră este esenţială pentru ţara noastră. Convenţia de la Montreux, din 1936, rămâne fundamentală în acest sens. Cât despre discuţiile că Marea Neagră este un lac rusesc... Nu, Marea Neagră, în primul rând, nu este un lac şi nici nu va fi un lac rusesc. Nu va fi nici un lac turcesc. Nu va fi nici un lac al NATO sau UE. Este o mare pentru ţările litorale. Există o libertate de navigare în conformitate cu această Convenţie şi doar aşa se raportează legea internaţională la acest subiect. Conflictele din regiunea Mării Negre au loc la nivel terestru. Ar putea exista discuţii, desigur, însă există o oarecare linişte în zona maritimă. Singurul pericol este reprezentat de minele marine, însă abordăm alături de România şi Bulgaria această problemă“, a spus ambasadorul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?