Cu ce sumă s-a vândut o diademă purtată la două încoronări, piesa centrală a licitaţiei de bijuterii de la Geneva

Cu ce sumă s-a vândut o diademă purtată la două încoronări, piesa centrală a licitaţiei de bijuterii de la Geneva

O diademă purtată la două încoronări britanice şi diamantul "Star of Egypt", care i-ar fi aparţinut regelui Farouk I al Egiptului, au fost vândute miercuri la finalul unei săptămâni de licitaţii de bijuterii organizate la Geneva, informează AFP.

foto: royalwatcherblog.com

La mai puţin de 15 zile după încoronarea regelui Charles al III-lea, mai mulţi colecţionari au dorit să achiziţioneze diadema cu diamante Bessborough, care a fost purtată la încoronările precedenţilor doi suverani britanici: bunicul său, regele George al V-lea, în 1937, şi mama sa, regina Elisabeta a II-a, în 1953.

Realizată în stil art deco, din platină şi cântărind 136,5 grame, această diademă a fost vândută cu 945.000 de franci elveţieni (1,06 milioane de dolari), anunță Agerpres.

"Este o operă de artă şi un fragment de istorie", a declarat Max Fawcett, directorul departamentului de bijuterii din cadrul casei Christie's de la Geneva, care a scos la licitaţie această diademă.

Licitaţia "Magnificent Jewels" organizată de casa Christie's a obţinut venituri totale de aproape 41,2 milioane de franci elveţieni (45,8 milioane de dolari), în contextul în care 11 loturi au fost vândute la preţuri ce au depăşit pragul de 1 milion de dolari.

Marţi, casa Sotheby's a organizat propria licitaţie de bijuterii la Geneva, obţinând încasări totale de peste 76,7 milioane de franci elveţieni (85,4 milioane de dolari).

Acele licitaţii au fost dominate de scoaterea la vânzare a lui "Bulgari Laguna Blu", un diamant albastru de 11,16 carate, care a fost adjudecat pentru 22,6 milioane de franci elveţieni (25,2 milioane de dolari).

El a fost vândut după o licitaţie de patru minute la care au participat patru colecţionari: unul fiind prezent în sală, ceilalţi trei licitând prin telefon.

Licitaţia organizată de casa Christie's a inclus şi punerea în vânzare a vedetei evenimentului, diamantul "Star of Egypt", ale cărui origini sunt învăluite în mister. Acest diamant de 105,52 de carate, care nu este încrustat într-o montură, ar fi fost cumpărat în 1850 de vice-regele Egiptului, care l-a vândut apoi în 1880. A apărut pentru prima dată pe piaţa licitaţiilor de la Londra în 1939. Ulterior, el ar fi fost cumpărat de regele Farouk I al Egiptului, care a domnit în această ţară din 1936 până în 1952.

Diamantul a fost vândut cu 2,7 milioane de franci elveţieni (3,02 milioane de dolari), la finalul unei licitaţii care a durat trei minute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...