Cu ce sumă s-a vândut o diademă purtată la două încoronări, piesa centrală a licitaţiei de bijuterii de la Geneva

Cu ce sumă s-a vândut o diademă purtată la două încoronări, piesa centrală a licitaţiei de bijuterii de la Geneva

O diademă purtată la două încoronări britanice şi diamantul "Star of Egypt", care i-ar fi aparţinut regelui Farouk I al Egiptului, au fost vândute miercuri la finalul unei săptămâni de licitaţii de bijuterii organizate la Geneva, informează AFP.

foto: royalwatcherblog.com

La mai puţin de 15 zile după încoronarea regelui Charles al III-lea, mai mulţi colecţionari au dorit să achiziţioneze diadema cu diamante Bessborough, care a fost purtată la încoronările precedenţilor doi suverani britanici: bunicul său, regele George al V-lea, în 1937, şi mama sa, regina Elisabeta a II-a, în 1953.

Realizată în stil art deco, din platină şi cântărind 136,5 grame, această diademă a fost vândută cu 945.000 de franci elveţieni (1,06 milioane de dolari), anunță Agerpres.

"Este o operă de artă şi un fragment de istorie", a declarat Max Fawcett, directorul departamentului de bijuterii din cadrul casei Christie's de la Geneva, care a scos la licitaţie această diademă.

Licitaţia "Magnificent Jewels" organizată de casa Christie's a obţinut venituri totale de aproape 41,2 milioane de franci elveţieni (45,8 milioane de dolari), în contextul în care 11 loturi au fost vândute la preţuri ce au depăşit pragul de 1 milion de dolari.

Marţi, casa Sotheby's a organizat propria licitaţie de bijuterii la Geneva, obţinând încasări totale de peste 76,7 milioane de franci elveţieni (85,4 milioane de dolari).

Acele licitaţii au fost dominate de scoaterea la vânzare a lui "Bulgari Laguna Blu", un diamant albastru de 11,16 carate, care a fost adjudecat pentru 22,6 milioane de franci elveţieni (25,2 milioane de dolari).

El a fost vândut după o licitaţie de patru minute la care au participat patru colecţionari: unul fiind prezent în sală, ceilalţi trei licitând prin telefon.

Licitaţia organizată de casa Christie's a inclus şi punerea în vânzare a vedetei evenimentului, diamantul "Star of Egypt", ale cărui origini sunt învăluite în mister. Acest diamant de 105,52 de carate, care nu este încrustat într-o montură, ar fi fost cumpărat în 1850 de vice-regele Egiptului, care l-a vândut apoi în 1880. A apărut pentru prima dată pe piaţa licitaţiilor de la Londra în 1939. Ulterior, el ar fi fost cumpărat de regele Farouk I al Egiptului, care a domnit în această ţară din 1936 până în 1952.

Diamantul a fost vândut cu 2,7 milioane de franci elveţieni (3,02 milioane de dolari), la finalul unei licitaţii care a durat trei minute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…