Cuba denunţă o nouă reţea de socializare "suvbersivă", Piramideo, finanţată de către SUA

Cuba denunţă o nouă reţea de socializare "suvbersivă", Piramideo, finanţată de către SUA

Compania cubaneză de Telecomunicaţii (Etecsa) a acuzat duminică Statele Unite că au lansat alt program "subversiv", numit "Piramideo", care utilizează, la fel ca un program precedent, "Zunzoneo", reţele de socializare pentru a încuraja criticile la adresa regimului comunist.

Cuba denunţă o nouă reţea de socializare "suvbersivă", Piramideo, finanţată de către SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aşa cum au procedat şi cu precedentul program (Zunzoneo), «Piramideo» încurajează crearea unei reţele de «prieteni»", scrie ziarul Juventud Rebelde, citând-o pe directoarea serviciilor de telefonie mobilă Etecsa Hilda Arias. Arias a declarat că o persoană înscrisă în Piramideo poate trimite un singur SMS tuturor membrilor din "piramida" sa (grup de prieteni).

Programul Zunzuneo, lansat în 2009 de către Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a funcţionat până în 2012, devenind un "Twitter cubanez", menit să transmită mesaje destinate, potrivit autorităţilor, destabilizării regimului.

Arias a declarat că Piramideo vizează "să creeze un fel de canal de comunicare" între grupări de opozanţi şi disidenţi.

Piramideo, finanţat potrivit lui Arias "cu fonduri de provenienţă îndoielnică", intenţionează totodată să "înşele" angajaţii din sectorul privat şi artiştii cubanezi, oferindu-le o platformă gratuită sau la un preţ inferior platformelor oficiale, pentru promovarea serviciilor şi operelor acestora.

În opinia lui Arias, USAID "a prevăzut să ofere unor companii prestatoare de servicii (suma de) 4,3 milioane de dolari, cu scopul de a încuraja crearea unor reţele clandestine".

"Obiectivul este de a oferi unor pretinşi «antreprenori tehnologici» cubanezi echipamentul necesar în vederea înfiinţării propriilor reţele şi de a-i ralia ulterior la reţele externe", cu scopul de a crea "o plasă de utilizatori" pentru "a-i dezinforma cu privire la situaţia din ţară şi a-i îndemna la manifestaţii", a adăugat ziarul.

Este vorba despre "crearea confuziei, semănarea pesimismului şi descurajării, profitând de pe urma insuficienţelor ţării în domeniul comunicaţiei", a adăugat ea.

Havana a cerut vineri ca Statele Unite să "pună capăt activităţilor lor ilegale şi secrete împotriva Cubei, care sunt respinse de către poporul cubanez şi opinia publică internaţională".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?