Cuba: Miguel Diaz-Canel desemnat succesorul lui Raul Castro

Cuba: Miguel Diaz-Canel desemnat succesorul lui Raul Castro

Numărul doi al executivului cubanez, Miguel Diaz-Canel, a fost desemnat miercuri unic candidat pentru a-i urma în funcţie preşedintelui Raul Castro a cărui plecare va pune capăt joi celor şase decenii de putere exclusivă a fraţilor Castro, comentează AFP.

"În numele Comisiei naţionale de candidaturi, am responsabilitatea şi onoarea de a vă propune ca preşedinte al Consiliului de Stat şi de miniştri al Republicii Cuba pe tovarăşul Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez", a declarat în faţa Adunării preşedinta acestei comisii, Gisela Duarte.

Numirea lui oficială în cele mai înalte funcţii şi a celor 31 de membri ai Consiliului de Stat urmează să fie confirmate joi, la orele 09.00 (13.00 GMT), ziua celei de 57-a aniversări a victoriei din Golful Porcilor în faţa trupelor anticastriste susţinute de Washington, în 1961.

Aceste numiri au fost supuse miercuri votului deputaţilor. Rezultatul scrutinului este previzibil, pentru că aceştia nu au obiceiul să conteste propunerile Comisiei de candidaturi.

Miercuri, preşedintele şi succesorul său au apărut zâmbitori la deschiderea sesiunii inaugurale a Adunării rezultate în urma legislativelor din martie. Raul Castro l-a îmbrăţişat pe urmaşul său în momentul anunţării candidaturii, în aplauzele deputaţilor.

De la Revoluţia din 1959, Cuba a cunoscut numai o singură tranziţie adevărată la conducerea sa, în 2006, când Fidel Castro, grav bolnav, a predat ştafeta fratelui său mai mic după peste 40 de ani de conducere unică.

Ajuns la putere, Raul Castro a demarat o serie de reforme altădată de neacceptat, ca deschiderea economiei spre micile întreprinderi private, dar mai ales a aranjat apropierea spectaculoasă cu Statele Unite, duşmanul din perioada Războiului Rece.

În 2015, cele două ţări şi-au reluat legăturile diplomatice, iar în anul următor preşedintele american la acea dată, Barack Obama, a efectuat o vizită istorică pe insulă. După instalarea republicanului Donald Trump la Casa Albă, normalizarea a fost serios încetinită.

Fidel s-a stins din viaţă la sfârşitul lui 2016 şi este acum rândul lui Raul, 86 de ani, să cedeze locul, de această dată unui reprezentant al noii generaţii.

Numărul doi al regimului din 2013, Miguel Diaz-Canel este un om al sistemului care a fost pregătit să îşi asume cele mai înalte funcţii. El reprezintă frecvent guvernul în străinătate, iar apariţiile sale în media sunt din ce în ce mai dese.

Avocat al dezvoltării internetului pe insulă, el a ştiut să-şi prezinte o imagine de modernitate, rămânând laconic în declaraţii. De asemenea, el s-a arătat intransigent faţă de disidenţa cubaneză sau de diplomaţii prea dispuşi să critice regimul.

După ce numirea sa va fi confirmată, acest inginer în electronică născut după Revoluţie va trebui să-şi consolideze puterea şi să continue necesara "actualizare" a modelului economic cubanez creionată de Raul Castro.

Sarcini dificile pentru un personaj cu un profil mai degrabă discret care a crescut în umbra eşaloanelor puterii.

Pentru prima dată după decenii, preşedintele nu mai este un participant la Revoluţia din 1959, nu va mai purta uniforma de culoare verde măsliniu şi nu va conduce Partidul Comunist Cubanez.

Miguel Diaz-Canel va putea să acopere această lipsă de legitimitate cu sprijinul lui Raul Castro care va rămâne, totuşi, la conducerea partidului unic până în 2021. Din acel post, el va trebui să mobilizeze vechea gardă a "istoricilor", consideraţi în majoritate reticenţi la reformele cele mai ambiţioase.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria