Cuba: Opoziția denunță hărțuirea candidaților declarați pentru alegerile din 2017-2018

Cuba: Opoziția denunță hărțuirea candidaților declarați pentru alegerile din 2017-2018

Disidenți cubanezi au afirmat marți că mai mulți candidați ai opoziției care și-au făcut publică dorința de a participa la procesul electoral care ar trebui să ducă la înlocuirea lui Raul Castro în 2018 sunt ținta unor hărțuiri din partea autorităților care urmăresc să îi împiedice să se înscrie în cursa electorală, potrivit AFP.

Sursa foto: observacuba.org

Opoziția cubaneză, declarată ilegală de către autorități și exclusă mult timp din alegeri, intenționează totuși să prezinte cât mai mulți candidați la scrutinul local din luna noiembrie a acestui an.

Acest scrutin constituie prima etapă a unui proces care ar urma să aducă la alegerea a 612 deputați în Adunarea Națională, care vor alege apoi Consiliul de Stat ce îl va desemna pe noul președinte.

Într-un interviu pentru AFP, Manuel Cuesta Morua, purtător de cuvânt al Masei Unității Acțiunii Democratice (MUAD), care regrupează din 2015 mai multe organizații de opoziție, a acuzat autoritățile că îi hărțuiesc pe candidații proveniți din rândul disidenței.

El a menționat cazul a cinci activiști care, după ce și-au divulgat intențiile, au fost amenințați cu concedierea de către angajatorii lor sau au fost interpelați pentru diverse motive, cum ar fi furt.

Alexei Gamez, din provincia Matanzas (partea de centru-vest a țării), "a fost deposedat de bunuri și inculpat pentru că este candidat", a spus Cuesta Morua, citând de asemenea cazul lui Irisael Sanchez, "tânăr brutar care a fost amenințat cu concedierea" din aceleași motive.

Un alt militant, Eliecer Avila, a spus că agenți ai securității statului au intrat în domiciliul său la 8 aprilie, introducând mai multe bunuri și informându-l că este inculpat pentru "deținere de obiecte furate și pentru activitate economică ilegală".

"Ei iau măsuri preventive pentru ca niciun cetățean independent care nu răspunde la interesele lor să nu poată să se prezinte" la alegeri, a acuzat acesta din urmă.

În 2015, opoziția a reușit să dejoace controalele, prezentând doi candidați la alegerile municipale, o premieră în zeci de ani, însă au fost învinși. În acest an, 109 opozanți 'sunt dispuși să candideze', a precizat Cuesta Morua.

Interzisă și privată de acces la media oficiale, disidența este considerată de către autoritățile cubaneze drept un grup de 'mercenari' manipulați de interese străine. Guvernul nu comentează niciodată acuzațiile acestor opozanți.

Președinte al Consiliului de Stat din februarie 2008 și în vârstă de 85 de ani, Raul Castro a anunțat deja că nu își dorește un nou mandat, însă nu a precizat până acum dacă va rămâne la conducerea Partidului Comunist Cubanez (PCC) și a forțelor armate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…