Cuba permite medicilor fugiți din țară să revină și să se reintegreze

Cuba permite medicilor fugiți din țară să revină și să se reintegreze

Guvernul de la Havana permite medicilor care au fugit din Cuba în timpul unor misiuni în străinătate să revină în țară și să lucreze în sistemul național de sănătate, informează Xinhua.

În ediția de vineri, cotidianul oficial Granma prezintă un comunicat guvernamental potrivit căruia "Ministerul Sănătății Publice își reafirmă dorința de a permite profesioniștilor săi care își abandonează misiunile de colaborare să revină în Cuba și să se reintegreze în Sistemul Național de Sănătate".

În prezent, afirmă același document, peste 50.000 de medici și alte categorii de personal medical lucrează în 60 de țări, "oferindu-și serviciile cu o profundă vocație umanistă și solidaritate, capabili să se adapteze la condiții dificile".

Mai mulți medici și specialiști cubanezi nu s-au mai întors în țară în ultimii ani, încurajați de programul dedicat lor, instituit în 2006 de președintele american George W. Bush și anulat în urmă cu trei luni de succesorul acestuia, Barack Obama. Programul permitea personalului medical cubanez din străinătate să facă apel la ambasadele sau consulatele americane pentru a primi acces în SUA.

Vânzarea în străinătate a serviciilor medicale este principala sursă de valută forte a Cubei, cu o contribuție de opt miliarde de dolari pe an. Pentru comparație, turismul produce doar aproximativ trei miliarde de dolari anual.

"Deși această ultimă modalitate reprezintă o contribuție economică la sustenabilitatea și dezvoltarea sistemului național de sănătate, misiunile nu își pierd caracterul de solidaritate, deoarece medicii noștri lucrează în regiuni unde profesioniștii din țările respective refuză să meargă", afirmă comunicatul guvernului cubanez.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

2 Teodorovici, salvat de pericolul muncii: nu va lucra la privat, a fost numit Director de Audit la Curtea de Co…

3 Un profesor din Piatra Neamț i-a cerut unei eleve poze cu ea dezbrăcată: De matematică sunt sătul!

4 Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 d…

5 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…