Cuba şi Rusia doresc să întărească ''asocierea lor strategică''

Cuba şi Rusia doresc să întărească ''asocierea lor strategică''

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat marţi la telefon cu omologul său cubanez, Miguel Diaz-Canel, desemnat recent în fruntea Partidului comunist, pentru a consolida "asocierea strategică" dintre cele două ţări şi a coopera în lupta împotriva coronavirusului, notează AFP.

Foto: (c) Ariel Ley Royero/ACN via REUTERS


Convorbirea a avut loc a doua zi după retragerea lui Raul Castro, la conducerea partidului împreună cu fratele său Fidel timp de şase decenii.

Cei doi lideri "au confirmat dorinţa lor reciprocă de a consolida asocierea strategică, precum şi de a coordona eforturile în lupta împotriva răspândirii COVID-19", a declarat Ministerul rus de Externe într-un mesaj preluat pe Twitter de ambasada la Havana.

Mai devreme, Kremlinul a transmis, într-un comunicat, felicitări din partea lui Vladimir Putin omologului său cubanez pentru noua sa funcţie.

"Sper că, prin eforturi comune, vom asigura dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral constructiv şi a cooperării reciproc avantajoase în toate domeniile în beneficiul popoarelor noastre prietene", a spus el.

Consolidarea relaţiilor dintre Cuba şi Rusia intervine după patru ani de tensiuni puternice între Havana şi guvernul Donald Trump, pe care instalarea lui Joe Biden la Casa Albă nu le-a redus.

În ultimul său discurs major în fruntea partidului, Raul Castro a cerut Washingtonului un "dialog respectuos", dar fără a renunţa la "principiile revoluţiei şi socialismului".

La rândul său, Casa Albă a făcut cunoscut că Cuba nu este una din priorităţile sale, ceea ce l-a făcut pe Miguel Diaz-Canel să reacţioneze.

"Se spune că Cuba nu este o prioritate pentru Statele Unite şi, ca naţiune suverană, nu are niciun motiv să fie. Merită să ne întrebăm: de ce atunci există legi al căror obiectiv este să atace şi să încerce să controleze soarta Cubei?", a spus el luni în primul său discurs în calitate de lider al partidului unic.

Sub embargo american din 1962, Cuba a înregistrat o creştere a sancţiunilor împotriva sa, ceea ce, cu efectul conjugat al pandemiei, a dus la prăbuşirea economiei sale cu 11% în 2020. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale