„Cuiburile de cuci“ ale KGB. Ascunzătorile secrete folosite de fiicele lui Putin și Snowden

„Cuiburile de cuci“ ale KGB. Ascunzătorile secrete folosite de fiicele lui Putin și Snowden

O anchetă efectuată de o publicație de la Moscova dezvăluie câteva dintre apartamentele secrete ale KGB, acolo unde fosta agenție de securitate și informații tăinuia martori și ținea întâlniri neștiute.

Imagine din Moscova FOTO Arhivă

KGB-ul a avut sute de apartamente secrete la Moscova pentru a desfășura activități în umbră. Denumite „kukușka” („cuiburi de cuci”), aceste apartamente au fost înregistrate sub identități false sau la instituții de stat. După desființarea KGB-ului, la 31 decembrie 1991, Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul Federal de Protecție (FSO) au preluat majoritatea „cuiburilor de cuci”, în timp ce Serviciul de Informații Externe (SVR) s-a ales cu restul. Două dintre apartamentele secrete ale SVR au fost folosite de fiicele cunoscute ale lui Vladimir Putin, Maria și Katerina, în timp ce altele au servit drept ascunzători pentru spionii ruși deportați din Statele Unite, relatează The Insider.

Fiicele lui Putin, „chiriașe” în apartamente înregistrate sub identități false

Potrivit investigației, fiica cea mare a liderului de la Kremlin, Maria, a locuit în calitate de „chiriașă” într-un apartament folosit pe vremuri de KGB pentru spionarea Ambasadei SUA. Situat pe Bulevardul Novinski 25, apartamentul respectiv aparține SVR. Înainte de instalarea barierei din fața blocului și renovarea lui pentru mutarea fiicei lui Putin, în 2010, „cuibul de cuci” fusese folosit de SVR pentru întâlniri cu diplomați recrutați din Africa, America Latină și Orientul Mijlociu. Însă fiica lui Putin a venit rar în apartamentul de la Bulevardul Novinski 25, preferând mai mult Olanda, țara natală a soțului ei, în locul Rusiei.

Katerina, cealaltă fiică cunoscută a lui Putin, a locuit de asemenea o perioadă într-un „cuib de cuci” al SVR. Este vorba de un apartament situat pe strada Mosfilmovskaia 17/25 care în epoca sovietică a servit ca loc de întâlniri secrete cu profesori recrutați de la diferite universități din Moscova. Însă Katerina Tihonova, așa cum este cunoscută oficial cea de-a doua fiică a liderului de la Kremlin, nu mai locuiește acolo, mutându-se de curând într-un conac situat în apropiere de reședința tatălui ei. Potrivit sursei citate, Katerina s-ar fi mutat din cauza „vecinilor dependenți de droguri” și a spargerilor din clădire.

Anna Chapman, repartizată într-un imobil din 1910

Există zvonuri că celebrul dezertor al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA), Edward Snowden, ar fi ținut ascuns într-un „cuib de cuci” situat într-un bloc de pe Splaiul Berejkovskaia 8. Potrivit The Insider, apartamentul se află la etajul nouă al clădirii și a fost folosit de KGB încă din anii 1960. „Avea mobilă de calitate destul de bună și era dotat cu toate cele necesare, chiar și lenjerie curată. Avea trei camere și nu era locuit permanent”, și-a adus aminte fostul agent KGB Boris Karpicikov. Snowden neagă că ar locui acolo.

Annei Chapman (Kușcenko), probabil cea mai faimoasă persoană din „programul de ilegali” al Rusiei, i s-a repartizat de asemenea un „cuib de cuci”. Este vorba de un apartament de pe Strada Lialin 8 care i-a aparținut înainte de Revoluția bolșevică (1917) negustorului Takke.

The Insider menționează că a identificat alte 16 „cuiburi de cuci” din diferite cartiere din Moscova. Unul dintre aceste apartamente, situat pe strada Akademika Bocivara din cartierul Șciukino, a fost jefuit, pagubele fiind un laptop, un hard disk, un set de șurubelnițe și 5 mii de ruble (aproape de 70 de dolari). Victima s-a dovedit a fi ofițerul Vladimir Bogoslavski, un fost student al „programului de ilegali” de la Academia SVR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?