CULISE Cum a încercat Dragnea să-l păcălească pe Timmermans și a luat țeapă. Citiți, merită să știți cât de disperat este șobolanul

CULISE Cum a încercat Dragnea să-l păcălească pe Timmermans și a luat țeapă. Citiți, merită să știți cât de disperat este șobolanul Fostul ministru PSD al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, s-a lăudat la partid că relaţiile sale apropiate cu Frans Timmermans vor convinge Comisia Europeană să accepte ordonanţa de urgenţă pe Justiţie pregătită de Guvernul Dăncilă, susţin surse politice pentru Adevărul.

Dragnea l-a trimis în echipa de negociere de la Bruxelles, ba chiar i-a oferit lui Negrescu şi un loc eligibil la europarlamentare. Degeaba.

În urmă cu o lună, Victor Negrescu i-a transmis lui Liviu Dragnea că poate influenţa decizia Comisiei Europene pe subiectul modificării Codurilor penale. „Negrescu a construit reţeaua tinerilor socialişti europeni în România şi are o relaţie bună cu liderii de stânga din UE, deci şi cu prim-vicepreşdintele Comisiei Europene Frans Timmermans. În discuţiile cu Dragnea, Negrescu a lăsat de înţeles că însuşi Timmermans l-a cerut în echipa de negociere pe subiectul Justiţiei.

Şi Dragnea, suprinzător, l-a crezut“, susţin surse politice pentru Adevărul.

De ce surprinzător? Negrescu a fost unul dintre social-democraţii umiliţi de Liviu Dragnea. În toamnă, liderul PSD l-a schimbat pe Negrescu din funcţia de ministru al Afacerilor Europene chiar înainte ca România să preia şefia Consiliului UE. Deci relaţiile dintre cei doi erau îngheţate. „În schimbul lobby-ului pe care urma să-l facă la Bruxelles, Negrescu a cerut un loc eligibil pe lista PSD pentru europarlamentare, iar Dragnea a acceptat“, susţin sursele citate.

Însă la Bruxelles, comisia română de negociere, din care a făcut parte şi Victor Negrescu, n-a reuşit să-i convingă pe experţii Comisiei Europene că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvernul Dăncilă e oportună.

„Delegaţia noastră a susţinut că modificările pregătite de Ministerul Justiţiei sunt cerute de Curtea Constituţională, deci Guvenrul n-ar face altceva decât să aplice o decizie a CCR. Numai că experţii Comisiei Europene nu au marşat la argumentele românilor, mai ales că erau argumente false“, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

În nicio decizie CCR nu a cerut modificarea legislaţiei penale prin OUG, mai ales că schimbările pregătite de Guvern sunt gândite pentru salvarea lui Liviu Dragnea. În ciuda opoziţiei oficialilor europeni, Victor Negrescu l-a informat pe Liviu Dragnea că negocierile sunt pe drumul cel bun, iar Comisia Europeană va accepta în final ordonanţa care pândeşte în sertarele Ministerului Justiţiei. Numai că minciuna a fost curmată chiar de Frans Timmermans, care a somat Guvernului să nu adopte măsuri care ar pune în pericol statul de drept.

Cine a mai negociat

Pe lângă Victor Negrescu, alţi oameni de bază ai echipei de negociere la Bruxelles au fost Radu Canţăr, Ovidiu Hagima şi Alina Barbu. Canţăr a fost numit de premierul Viorica Dăncilă avocat al României la Curtea de Justiţiei a UE (CJUE) în luna mai a anului trecut. Canţăr are în spate o puternică susţinere politică. Europarlamentarul Victor Boştinaru, Lia Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa sunt oamenii care au insistat ca Radu Canţăr să ajungă în Ministerul de Externe - instituţie care are în subordine postul de avocat la CJUE.

Ovidiu Hagima este şeful Direcţiei de Afaceri Europene din Ministerul Justiţiei, fără a fi de profesie magistrat, ci funcţionar în minister, în timp ce Alina Barbu lucrează tot în Ministerul Justiţiei, la departamentul de „Elaborare acte normative“. Potrivit unor surse politice, Alina Barbu a elaborat Ordonanţa 7 prin care Guvernul a modificat legile Justiţiei.

În urma publicării articolului, Victor Negrescu a reacţionat: „Articolul se bazează pe surse care nu cunosc subiectul şi au la bază alte interese, ce nu ţin de informarea corectă a publicului. Frans Timmmermans a salutat în discursul său schimbul de puncte de vedere la nivel tehnic între Comisia Europeană şi Guvern “.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…