CULISE Cum decurg discuțiile despre moțiunea de cenzură. Ponta o dă curvește la întors

CULISE Cum decurg discuțiile despre moțiunea de cenzură. Ponta o dă curvește la întors

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a prezentat marți liderlor liberali reuniți în ședința Biroului Executiv (BEX) rezultatul negocierilor de până acum privind moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, potrivit cărora există susținere clară pentru demiterea Cabinetului din partea USR, PMP și UDMR și parțială din partea ALDE și a minorităților, au declarat surse participante la ședință pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, Victor Ponta i-a spus lui Orban în discuțiile pe care le-au avut că ar prefera să își exprime o poziție abia după ce Viorica Dăncilă vine în Parlament pentru votul privind remanierea guvernului.

”Primele grupuri cu care am discutat au fost USR și PMP, partenerii din ultimii ani ai PNL în opoziție. Au anunțat clar că semnează și votează. Ulterior, am avut discuții cu UDMR, care au și anunțat public susținerea moțiunii. Cei de la grupul minorităților au avut niște solicitări privitoare la legislația cadru pentru organizațiile minorităților naționale și condițiile de finanțare. Acolo votul va fi la liber, fiecare partalamentar din grupul minorităților va vota cum îi dictează conștiința”, le-a spus Orban liderilor PNL, au declarat surse particpante la ședință pentru G4Media.ro.

În ceea ce privește negocierile cu ALDE, Ludovic Orban le-a spus colegilor din conducerea PNL că există disponibilitate de a susține moțiunea de cenzură. La discuții ar fi participat Călin Popescu Tăriceanu, Iani Popa, Toma Petcu, Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu.

”Cei de la ALDE s-au arătat foarte preocupați de ce va veni după moțiune, în cazul în care va fi adoptată. Le-am prezentat punctul nostru de vedere că dorim alegeri anticipate. ALDE a spus că nu prea își dorește alegeri anticipate, că ar trebui să discutăm de o formulă de guvernare, spunând că e prea proaspătă ieșirea de la guvernare. A rămas că după discuțiile cu Pro RO să continuăm discuțiile cu cei de la ALDE”, a mai spus Orban în ședința conducerii PNL.

Liderul liberal a explicat că a avut discuții și cu reprezentanții Pro România – Victor Ponta, Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu și Ion Mocioalcă.

”Datorită faptului că Ponta i-a cerut niște lucruri lui Dăncilă legate de remaniere și candidatul la prezidențiale, a zis că ar prefera ca să aibă o poziție după ce are loc solicitarea de vot pe remaniere. Au spus că sunt dispuși să susțină moțiunea, dacă nu vine cu remanierea în Parlament și dacă nu acceptă condițiile. Asta a fost înainte de ședința PSD de aseară. E clar că Ponta vrea să devină liderul stângii și vrea să devină un pol în această zonă”, a mai spus Orban în ședința BEX a PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

El a prezentat și o evaluare, potrivit căreia, dacă inițiatorii moțiunii vor reuși să strângă 233 de semnături – numărul necesar pentru demiterea guvernuliui -, atunci numărul celor care vor veni la susținere va crește, inclusiv din zona minorităților naționale.

Ludovic Orban le-a mai spus liberalilor că există riscul defectării unor parlamentari ALDE către zona PSD – doi sau trei la Senat și patru sau cinci la Camera Deputaților.

”Deocamdată suntem ținuți pe loc în ceea ce privește procedurile pe moțiunea de cenzură în așteptarea procedurii de remaniere guvernamentală și solicitarea votului Parlamentului”, a mai spus Ludovic Orban.

În acest context, Biroul Executiv al PNL a decis ca până pe 20 octombrie participarea parlamentarilor liberali la lucrările Legislativului este obligatorie sub sancțiunea excluderii din partid.

De asemenea, o altă decizie a BEX a fost ca toți parlamentarii PNL să voteze la vedere atât în ceea ce privește numirea noului președinte al Senatului, cât și la remanierea guvernuluii sau la moțiunea de cenzură.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianua…

2 Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 d…

3 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

4 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…

5 Teodorovici, salvat de pericolul muncii: nu va lucra la privat, a fost numit Director de Audit la Curtea de Co…