CULISE Cum și-au negociat partidele din coaliție prefecturile: USR PLUS obține Capitala, UDMR a primit Clujul, PNL Sibiul și Bihorul

CULISE Cum și-au negociat partidele din coaliție prefecturile: USR PLUS obține Capitala, UDMR a primit Clujul, PNL Sibiul și Bihorul

La negocierile din coaliția guvernamentală, de luni seara, în privința posturilor de prefecți și subprefecți, prima tragere au avut-o liberalii, care spre suprinderea tuturor au optat pentru Sibiu – spune sursele G4Media, și nu pentru Capitală. USR-PLUS au avut a doua tragere și, cum era de așteptat, au cerut Prefectura București. Mai precis, poziția de Prefect de București va reveni organizației PLUS.

UDMR a avut a treia tragere, solicitând prefectura Cluj. Informația privind trecerea prefecturii Cluj de la PNL, în portofoliul UDMR, a fost confirmată și de președintele filialei clujene a formațiunii politice maghiare, deputatul Csoma Botond, precum și de purtătorul de cuvânt Hegedus Csilla.

„Da, noi luăm Prefectura Cluj, iar avocatul Istvan Tasnadi este opțiunea nostră pentru această funcție”, a spus Csoma Botond pentru Actual de Cluj.

Cum s-au împărțit prefecturile între partide

Conform informațiilor G4Media, pozițiile de prefecți au fost împărțite astfel:

UDMR: Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare și Covasna – 5 prefecturi

USR -PLUS: București, Tulcea, Vaslui, Buzău, Harghita (PLUS); Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița (USR) – 14 prefecturi

PNL va ocupa restul de 23 de prefecturi, respectiv: Ilfov, Prahova, Sibiu, Bistrița, Alba, Brașov, Mureș, Hunedoara, Caraș Severin, Bihor, Călărași, Olt, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Vrancea, Iași, Neamț și Botoșani.

Potrivit surselor G4Media.ro, s-au stabilit de asemenea și funcțiile de subprefecți. În județele în care Alianța USR-PLUS nu a obținut mandate de prefecți, va avea câte o poziție de subprefect. La București, unde sunt 3 subprefecți, 2 vor fi ai PNL și unul al UDMR. În județele în care are UDMR prefect, vor fi câte 1 subprefect pentru PNL și unul pentru USR PLUS.

Unul dintre liberalii cu notorietate în Cluj care rămâne fără o poziție clară, este actualul prefect Mircea Abrudean. Inițial, lui Abrudean i s-a promis funcția de Secretar General al Guvernului, însă premierul Florin Cîțu l-a preferat pe Tiberiu Horațiu Gorun, liberal din Gorj. Cîțu l-a desemnat, luni, pe Gorun, în funcția dorită de clujeanul Abrudean.

Deși liderii PNL Cluj s-au angajat că se vor lupta la centru pentru a obține funcția de Secratar general al Guvernului pentru Abrudean (aceasta având o reală însemnătate politică), în realitate aportul lor a fost zero, Clujul pierzând atât poziția de prefect cât și pe cea de subprefect, care va reveni unui reprezentant PLUS, relatează actualdecluj.ro

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a spus pentru actualdecluj. ro că este posibil să obțină totuși o funcție de secretar adjunct la nivelul Guvernului, cu alte cuvinte să preia funcția de subaltern al gorjeanului Tiberiu Horațiu Gorun.

„Da, probabil va fi funcția de secretar general adjunct al Guvernului. Rămâne să vedem astăzi”, a comentat prefectul Abrudean pentru actualdecluj.ro.

Reamintim că Guvernul a modificat OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică. Cei care vor fi numiți în funcțiile de prefecți vor putea fi membri de partid. Guvernul a adoptat această OUG în condițiile în care Constituția României arată la articolul 123 că ”atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”