CULISE/Cum a girat Dragnea expansiunea lui Viktor Orban în Ardeal

CULISE/Cum a girat Dragnea expansiunea lui Viktor Orban în Ardeal

Liviu Dragnea a permis guvernului maghiar investiţii de sute de milioane de euro în Transilvania doar în baza unui acord verbal, în ciuda regulilor europene, susţin surse diplomatice. Dragnea a primit sprijin politic în UE din partea lui Viktor Orban, în timp ce premierul Ungariei a obţinut voturile diasporei din Ardeal. România a căzut la mijloc între interese politice personale.

Ungaria a investit masiv în România în timpul guvernării PSD, deşi nu a existat un acord oficial între cele două state. Înţelegerea a fost pecetluită din priviri.

”În 2017, am vorbit cu Teodor Meleşcanu despe această problemă şi atunci am discutat condiţiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt şi aşa am stabilit programul”, a recunoscut ministrul de Externe maghiar Péter Szijjártó, aflat marţi la Bucureşti.

Însă ministrul de Externe Meleşcanu a fost doar un pion în mâna lui Liviu Dragnea, susţin surse diplomatice.

Preşedintele PSD, marginalizat de liderii europeni în urma atacului la Justiţie prin celebra OUG 13, căuta susţinere în Europa.

Astfel, a bătut palma cu premierul maghiar Viktor Orban, repudiat la rândul său în UE din cauza comportamentului antidemocratic.

”Viktor Orban a fost modelul politic pe care l-a avut Dragnea. Era aproape fascinat de liderul de la Budapesta, începând de la mesaje naţionaliste şi terminând cu atitudinea faţă de Bruxelles”, susţine un fost ministru PSD pentru Adevărul .

Viktor Orban avea interese politice concrete în România: voturile cetăţenilor maghiari din Transilvania – peste 1,2 milioane.

Cu girul lui Liviu Dragnea, Guvernul de la Budapesta a demarat investiţii masive în Ardeal: de la mass-media de limbă maghiară, construcţia de stadioane, burse pentru elevi şi studenţi, cadou financiar la naştere şi până la sprijinirea fermierilor. Pe de altă parte, în ultmii 30 de ani, guvernele de la Bucureşti au ignorat zonele Harghita şi Covasna, care au fost acoperite de influenţa totală a UDMR şi a politicienilor de la Budapesta.

Investiţiile Ungariei au continuat chiar şi în timpul pandemiei. Fundaţia Pro Economica, în calitate de manager al programului de dezvoltare economică în Transilvania, program finanţat de Viktor Orban, a anunţat în aprilie că 5.000 de proiecte agricole din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita au primit o subvenţie totală de peste 75 de milioane de euro. Fundaţia ProEconomica e condusă de Monika Kozma, consiliera preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...