CULISE/Dragnea, pus sub acuzare într-un nou dosar la DNA/Cine sunt personajele din decor

CULISE/Dragnea, pus sub acuzare într-un nou dosar la DNA/Cine sunt personajele din decor

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost citat azi la DNA pentru a fi pus sub acuzare pentru trafic de influență în dosarul vizitei din SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump din ianuarie 2017, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Dragnea a fost citat pentru ora 14.00, iar procurorii suspectează săvârșirea unei fapte de trafic de influență.

În dosar este vizat și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn, ex-consilier al fostului deputat PSD Florin Iordache.

Jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la  Hotnews.ro , a dezvăluit în noiembrie 2017 că Gheorghe Dimitrescu este cel care a plătit din partea PSD 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea „cât mai curand posibil” întâlniri la vârful administrației americane.

În schimb, Dragnea l-ar fi ajutat pe Dimitrescu să ajungă  consul la Bonn .

G4Media.ro a scris încă din iunie 2019 că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani. În cursul anului 2019 s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane au cerut informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu.

Ulterior, DNA a deschis un dosar pentru presupus trafic de influență. În septembrie 2019, ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat la DNA în acest dosar.

Informații referitoare la o posibilă anchetă referitoare la vizita în SUA au fost furnizate chiar de Liviu Dragnea, în decembrie 2018, însă fostul lider PSD vorbea atunci despre o investigație realizată de DNA, nu de anchetatorii americani.

  • “Apropo, Călin, știi că ne-a mai făcut un dosar? O veste tristă, așa, de ziua Vioricăi. La mine e legat de vizita în SUA de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheșelu (procurorul DNA Jean Uncheşelu – n.r.) să meargă în continuare, dar îi spun și unde ajunge – la un ambasador. Și să văd dacă îl țin genunchii, că, dacă nu, are o mare problemă”, a declarat Dragnea în ședința Consiliului Național al PSD din decembrie 2018.

Liderul PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Sorin Grindeanu, au participat la ceremonia de inaugurare în ianuarie 2017, la invitația lui Elliot Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare. Dragnea a făcut publice atunci câteva fotografii care îl arată dând mâna cu Trump, care era așezat la o masă din restaurantul hotelului său.

Cine e Gheorghe Dimitrescu. Potrivit Hotnews.ro, Dimitrescu a fost consul la Strasbourg și consul general la New York. În 2016, numele său a apărut pe o listă publicată de site-ul stiripesurse.ro cu cei ajunși diplomați în MAE sau plecați la posturi în străinătate, fără concurs.

Stiripesurse.ro menționa următoarele: “Gheorghe Dimitrescu, consul la Strasbourg (afaceri economice și comerciale) cum scrie pe site, titulatură care nu există în MAE, fost consul general New York, fără concurs, cu trecut PSD și MAPN (fost doctor militar)”

Flux24 scria și că Dimitrescu a fost consul la New York în perioada guvernării Năstase și că, în 2003, a făcut oficiile în calitate de consul la căsătoria Elenei Udrea cu Dorin Cocos.

Cine e firma de lobby la care ar fi apelat Dimitrescu.  Rise Project  sa scris că firma americană de lobby politic, Madison and Company LLC- la care a apelat Gheorghe Dimitrescu pentru Liviu Dragnea – a lucrat și pentru premierul Adrian Năstase.

Potrivit Rise, plățile din contractul pentru Liviu Dragnea au fost efectuate în patru tranșe: iulie 2017 – 45.000, septembrie – 15.000, 6 octombrie – 30.000 și 10 octombrie 2017 – 10.000 de dolari. În total, 100 de mii de dolari.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria