Culisele angajării Proastei României la BNR pe un salariu net de 16.000 de lei/lunar

Culisele angajării Proastei României la BNR pe un salariu net de 16.000 de lei/lunar

De regulă, când un premier își termină mandatul, fie se mută în mediul privat ca recompensă oferită de vreo firmă discret sprijinită pe când era la putere (cazul fostului cancelar Gerhard Schroder care a fost ”recuperat” de rușii de la Gazprom), fie își face o fundație ori un ONG prin care taie facturi celor care îl invită la o cină, la o recepție, să țină un discurs sau să facă lobby (cazul fostului premier britanic Tony Blair). La noi, fostul premier al penalului Liviu Dragnea a fost recuperat de Banca Centrală. O mișcare absolut surprinzătoare chiar și pentru unii angajați ai BNR, jenați că au ajuns colegi de serviciu cu Dăncilă. Bună parte dintre ei nu știau însă că discuțiile privind recuperarea Vioricăi începuseră cu un an în urmă, iar episodul de azi a fost finalizarea unei operațiuni care se voia discretă.

Salariul Vioricăi va fi de aproape 191.000 de lei anual, adică circa 16.000 de lei lunarViorica Dăncilă a fost demisă din funcția de premier în octombrie 2019, în urma unei moțiuni de cenzură. În iulie, Parlamentul îl valida pe Mugur Isărescu ca Guvernator al Băncii Centrale pentru un nou mandat, după o perioadă extrem de complicată. Apăruseră atunci zvonuri foarte plauzibile care vorbeau de dorința PSD-ului dominat de Liviu Dragnea de a o aduce ca Guvernator pe Aura Socol, soția ideologului economic al PSD, Cristian Socol (promotorul teoriei wage- led- growth). Dealtfel, intenția PSD de a decapita conducerea BNR se manifestase odată cu refuzul acordării sprijinului pentru un nou mandat al unui alt simpatizant PSD, Liviu Voinea. Pe Voinea, Isărescu l-a scăpat oferindu-i postul de reprezentant la FMI, care era ocupat atunci de actualul șef al resurselor umane din BNR, Mugur Tolici și care oricum nu-i prea plăcea funcția de la Washington.
 
Dealtfel, candidatura pentru un nou mandat al lui Isărescu nu a fost depusă decât în momentul în care toate partidele au acceptat să-l susțină, o bună bucată de timp nici el nefiind sigur că PSD îl va accepta. Reamintim aici atacurile foștilor premieri Grindeanu și Tudose la adresa BNR, pachetele de legi anti-economice depuse de aceștia (cu sau fără contribuția directă a lui Liviu Dragnea), printre care aducerea întregii rezerve de aur în țară.
 
Pe tot acest fond în iarna lui 2019 au început discuțiile privind ”recuperarea” Vioricăi Dăncilă. ”Pila” ei din Banca Centrală este Florin Georgescu, cunoscut pentru asumarea ideologiei de stânga, fără complexe, și unul dintre oamenii de bază ai Guvernatorului în bancă. Georgescu a purtat negocierile cu Guvernatorul, care, inițial nu a vrut să accepte. Motivația a fost că nu e ok să angajeze o persoană publică cu funcții înalte într-un partid.
 
Georgescu a discutat cu Viorica Dăncilă iar la finalul lunii noiembrie, Dăncilă își anunța demisia din conducerea PSD. O parte a problemei fusese astfel rezolvată.
 
Au urmat pașii procedurali. Pentru funcția de consilier în BNR nu se organizează concurs. Se recrutează direct oameni din piață. Așadar, Viorica nu a susținut vreun concurs pentru a fi angajată. A susținut interviuri (de prisos să spunem cât de dure or fi fost discuțiile, din moment ce decizia de angajare fusese deja luată), a trecut și prin proba psihologică, după care totul s-a formalizat.
 
E drept, în cadrul Comitetului de trecere la euro, Viorica va trebui să colaboreze cu unul din marii ei dușmani: Ioan Mircea Pașcu. Cei doi au avut neînțelegeri mari și se urăsc intens.
 
Cine este Viorica Dăncilă: fostă profesoară în Videle, membru PSD Teleorman din 1996 și ex- șefa organizației de femei a partidului
 
Vasilica Viorica Dancila, propunerea PSD pentru functia de premier, are 54 de ani si este europarlamentar PSD din anul 2009. Dancila detine, din anul 2015, si functia de presedinte al Organizatiei Femeilor Social-Democrate. Viorica Dancila s-a nascut la 16 decembrie 1963 in Rosiorii de Vede si a devenit membru al Partidului Social Democrat in anul 1996, in organizatia PSD Teleorman, condusa ani la rand de Liviu Dragnea.

Viorica Dancila are o diploma de licenta obtinuta in anul 1988 la Institutul de Petrol si Gaze si un masterat in Spatiul public european la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (2006), potrivit CV-ului postat pe site-ul Parlamentului European.

Viorica Dancila a fost profesoara la Liceul din Videle in perioada 1989 - 2009, iar ulterior inginer la OMV Petrom.

Inainte de anul 2009, cand a fost alesa prima data europarlamentar pe listele PSD, Viorica Dancila a detinut functii atat in cadrul PSD, cat si al administratiei locale - consilier local in Videle si consilier judetean in Teleorman.

In partid, Dancila a detinut functia de vicepresedinte al organizatiei PSD Teleorman. Dancila a fost, de asemenea, presedintele Organizatiei de Femei a PSD Teleorman.

In februarie 2017, in plina criza provocata de adoptarea Ordonantei 13 si proteste de strada de amploare in Romania, cele mai mari de dupa Revolutie, Viorica Dancila sustinea, intr-un discurs in Parlamentul European: "Curtea Constitutionala a constatat ca unele prevederi ale Codului Penal nu erau constitutionale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat Ordonanta de Urgenta pentru a reglementa acest lucru. Acelasi lucru a fost folosit anterior de Guvernul Ciolos si de Guvernul Boc. Guvernul presedintelui Iohannis, Guvernul Ciolos, a operat 151 de modificari, realizate in secret, fara nicio consultare publica. De ce, domnule comisar, nu ati spus si atunci ca Romania a facut un pas inapoi? Mai mult, o serie de modificari operate de Guvernul Ciolos au incalcat fundamental drepturile omului." SURSA: Dan Popa/HotNews.ro

 
 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

4 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

5 Ea este avocata de 26 de ani care s-ar fi sinucis