Culisele eliberării celor cinci americani din Iran în schimbul a 6 miliarde de dolari

Culisele eliberării celor cinci americani din Iran în schimbul a 6 miliarde de dolari

Cinci americani deţinuţi în Iran au plecat, luni, spre SUA, în schimbul a cinci iranieni deţinuţi în SUA, dar şi a şase miliarde de dolari din fondurile Teheranului care erau blocate în Coreea de Sud, scrie Spotmedia .

Înţelegerea reprezintă un acord aproape minune, negociat de Qatar, între două ţări între care există o puternică animozitate.

Un avion din Qatar a decolat de la Teheran, transportându-i pe cei cinci americani, la scurt timp după ce SUA şi Iranul au primit confirmarea că fondurile blocate au fost transferate în conturi din Doha, a declarat pentru Reuters o sursă informată în legătură cu acest subiect.

Cei cinci americani, care au dublă cetăţenie, urmau să zboare la Doha şi apoi în SUA.

"Sunt sănătoşi", a declarat un oficial iranian.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Nasser Kanaani, a declarat că doi dintre iranienii eliberaţi se vor întoarce în Iran, în timp ce doi vor rămâne în SUA la cererea lor. Un al cincilea deţinut se va alătura familiei sale într-o ţară terţă, a adăugat el.

Postul iranian Press TV anunţă că doi dintre cei cinci iranieni care urmează să fie eliberaţi în cadrul schimbului ar fi aterizat deja la Doha, deşi oficialii iranieni au declarat că trei dintre cei care urmează să fie eliberaţi de SUA nu se vor întoarce în Iran.

Kanaani a mai spus că fondurile - blocate în Coreea de Sud după ce sancţiunile americane împotriva Iranului au fost înăsprite în 2018 - vor fi la dispoziţia Teheranului încă de luni.

Conform acordului, Qatarul se va asigura că banii vor fi cheltuiţi pe bunuri umanitare, şi nu pentru produse aflate sub incidenţa sancţiunilor americane.

8 runde de discuţii cu negociatorii iranieni şi americani

Deblocarea fondurilor vine după luni de negocieri mediate de Qatar între Statele Unite şi Iran, două ţări care sunt în dezacord profund în ceea ce priveşte ambiţiile nucleare ale Teheranului şi alte probleme.

Doha a găzduit cel puţin opt runde de discuţii cu negociatorii iranieni şi americani, care au stat în hoteluri separate, vorbind prin intermediul "diplomaţiei de navetă", a declarat anterior o sursă pentru Reuters.

Ca un prim pas în cadrul acordului, Washingtonul a renunţat la sancţiuni pentru a permite transferul de fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari din Coreea de Sud către Qatar. Fondurile au fost blocate în Coreea de Sud, în mod normal unul dintre cei mai mari clienţi pentru petrolul Iranului, atunci când Washingtonul a impus sancţiuni financiare radicale asupra Teheranului, iar banii nu au mai putut fi transferaţi.

SUA cataloghează Teheranul drept un stat sponsor al terorismului, iar Iranul numeşte Washingtonul "Marele Satana". Dar cele două state rămân pe poziţii opuse şi în privinţa altor probleme, de la programul nuclear al Iranului şi influenţa sa în regiune până la sancţiunile americane şi prezenţa militară americană în Golf.

Forţa micului Qatar. Plăteşte Biden o răscumpărare?

Qatarul, o ţară mică din Golf, producătoare de energie şi extrem de bogată, a încercat să îşi sporească vizibilitatea globală, găzduind anul trecut Cupa Mondială de fotbal şi croindu-şi un rol în diplomaţia internaţională. Naţiunea musulmană sunnită găzduieşte o mare bază militară americană, dar şi-a creat, de asemenea, legături strânse cu Iranul musulman şiit.

Transferul fondurilor iraniene în cadrul acordului a atras critici din partea republicanilor americani care spun că preşedintele Joe Biden, un democrat, plăteşte de fapt o răscumpărare pentru cetăţenii americani. Casa Albă a apărat însă acordul.

Printre cetăţenii americani eliberaţi se numără Siamak Namazi (51 de ani) şi Emad Sharqi (59 de ani), ambii oameni de afaceri, şi Morad Tahbaz (67 de ani), un ecologist care deţine şi cetăţenia britanică.

Aceştia au fost eliberaţi din închisoare şi plasaţi în arest la domiciliu luna trecută. Un al patrulea cetăţean american a fost, de asemenea, eliberat în arest la domiciliu, în timp ce un al cincilea se afla deja în arest la domiciliu. Identităţile lor nu au fost dezvăluite.

Legăturile dintre Washington şi Teheran sunt şi mai tensionate de când Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear dintre Iran şi puterile mondiale. De atunci, ajungerea la un alt acord nuclear a căpătat puţină tracţiune, în timp ce Biden se pregăteşte pentru alegerile americane din 2024.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO 17 septembrie, ziua în care a murit inegalabilul Dem Rădulescu. Care au fost ultimele sale cuvinte

2 Virginia Ruzici, dată afară de Simona Halep la ideea lui Mouratoglou

3 Șofer prins drogat în Capitală. În mașină se aflau copilul său și soția însărcinată. „Am consumat acum o săptămână”

4 „O impostoare, un nimeni, o jucătoare de duzină, o arogantă” / Simona Halep, demolată de Banciu

5 „Va fi aranjată o înmormântare onorabilă” / Cine sunt posibilii succesori ai liderului cecen Ramzan Kadîrov