Culisele negocierilor dintre Lukașenko și Prigojin: cum a fost convins șeful Wagner să renunțe la revoltă

Culisele negocierilor dintre Lukașenko și Prigojin: cum a fost convins șeful Wagner să renunțe la revoltă

Aleksandr Lukașenko susține că a avut mai multe runde de negocieri cu Evgheni Prigojin și că a reușit să-l tempereze pe Vladimir Putin, care se gândea la un singur lucru: să-l lichideze pe șeful Wagner.

Lukașenko a povestit pentru presa belarusă cum a mediat între Putin și Prigojin FOTO PROFIMEDIA

Publicația independentă rusă Meduza, cu sediul în Letonia, a reconstituit declarațiile dictatorului belarus despre rolul său în negocierile privind încetarea răzmeriței orchestrate sâmbătă de Evgheni Prigojin prin intermediul mercenarilor Wagner.

Lukașenko spune că și-a dat seama că situația era cu adevărat îngrijorătoare în Rusia după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a anunțat omologul său din Belarus că Putin vrea să ia legătura cu el. Apelul ar fi venit la câteva minute după ce liderul de la Kremlin își încheiase discursul către națiune. Lukașenko afirmă că Putin i-a prezentat situația în detaliu și că acesta din urmă ar fi luat deja o decizie radicală, și anume să-l elimine imediat pe Prigojin.

Dialog plin de înjurături

„L-am sfătuit pe Putin să nu se grăbească și că ar fi mai bine să stea de vorbă cu Prigojin și cu comandanții săi. Este inutil, nu răspunde la telefon, a spus el. «Unde este acum?»”, a relatat Lukașenko referitor la prima discuție avută sâmbătă cu omologul său rus, care ar fi durat 30 de minute.

O pace rea e mai bună decât orice război. Voi vorbi cu el, i-am spus”, a continuat liderul de la Minsk.

Potrivit lui Lukașenko, Prigojin „era euforic” în momentul în care reușise să-l contacteze, iar primele 30 de minute nu a făcut decât să profereze înjurături.

„Nimeni nu ți-i va da pe (ministrul Apărării Serghei, n. red.) Șoigu sau pe (șeful Statului Major, generalul Valeri, n. red.) Gherasimov. Îl cunoști pe Putin la fel de bine ca mine. Nu se va întâlni cu tine, nici măcar nu va vorbi cu tine”, i-ar fi spus Lukașenko lui Prigojin.

Dictatorul Belarusului declară că Prigojin a tăcut, după care a izbucnit din nou: „Vrem dreptate! Ei ne zdrobesc! Vom mărșălui spre Moscova!”.

„Te vor strivi ca pe un gândac pe drum”, ar fi avertizat Lukașenko, potrivit căruia el însuși ar fi pregătit o brigadă pentru a apăra Moscova, deoarece Belarusul ar fi avut soarta Rusiei în cazul materializării răzmeriței Wagner.

„Nu, nu o vor face”, ar fi insistat șeful Wagner, după spusele liderului de la Minsk.

Lukașenko declară că i-a luat „mult timp” să-l convingă pe Prigojin să accepte o negociere, potolindu-l abia după a treia discuție.

Într-un final, Prigojin l-ar fi sunat în jurul orei 16.00 pentru a-i transmite că îi acceptă „toate condițiile”, inclusiv că renunță la predarea lui Șoigu și Gherasimov.

Misiune pentru Wagner în Belarus

„«Accept toate condițiile tale. Dar cum să fac? Dacă ne oprim, vor începe să ne măcelărească». I-am dat asigurări că nu se va întâmpla: «Nu te vor ucide. Îți garantez eu»”, mai spune Lukașenko.

Liderul de la Minsk precizează că l-a sunat pe Aleksandr Bortnikov (șeful FSB) pentru a-l „ruga ferm” să nu-l asasineze pe Prigojin și că și-a asumat față de Prigojin să ofere „securitate deplină” în Belarus atât pentru el, cât și pentru mercenarii Wagner.

Atunci Lukașenko i-ar fi transmis lui Prigojin să-l contacteze pe Bortnikov, dar acesta din urmă nu-i răspundea la telefon, deoarece era furios. În cele din urmă, cei doi au discutat la intervenția lui Lukașenko, care l-ar fi sfătuit pe Bortnikov să-și lase „sentimentele deoparte”. După această discuție, Prigojin a dat ordin pentru întoarcerea Wagner în taberele din Lugansk și a plecat de la centrul de comandă din Rostov pe Don, pe care îl ocupase între timp.

Toate garanțiile de securitate promise de Putin sunt în vigoare, susține Lukașenko, spre îndoielile multor experți.

Potrivit liderului de la Minsk, șeful Wagner a sosit marți dimineață în Belarus și i s-a oferit o bază dezafectată pentru mercenarii săi. Lukașenko are și o doleanță de la Prigojin: să formeze în Belarus o unitate militară după modelul Wagner.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”