Culisele puciului din PMP/Îl va exclude Cristian Diaconescu pe Eugen Tomac din partid?

Culisele puciului din PMP/Îl va exclude Cristian Diaconescu pe Eugen Tomac din partid?

Fosta conducerea a PMP a încercat zilele acestea să orchestreze un puci prin care partidul creat de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, să fuzioneze prin absorbţie cu PNL. Practic, să şteargă orice urmă a existenţei lui Traian Băsescu pe scena politică, scrie Raluca Boboc pe Adevărul .

După un parcurs electoral aproape ireproşabil la alegerile locale din toamna anului 2020, la finalul căruia Partidul Mişcarea Populară a reuşit să devină al treila partid la nivel naţional ca număr de aleşi locali (50 de primari şi peste 2000 de consilieri locali), precum şi un rezultat excepţional reuşit de Traian Băsescu, aflat la finalul carierei sale politice, în cadrul alegerilor pentru Primăria Municipiului Bucureşti, unde a obţinut al treilea scor politic (10,99%), la alegerile parlamentare PMP a ratat la mustaţă accederea în Parlamentul României, fiind scos în afara jocurilor politice.

Cum a fost, însă, posibil ca în cele aproximativ două luni, intervalul de timp scurs între alegerile locale şi cele parlamentare, PMP să îşi piardă tot avantajul electoral? Surse oficiale din partid vorbesc despre un non-combat în alegeri, pus la cale de tandemul format din fostul preşedinte al PMP, Eugen Tomac, şi Ioana Constantin, cea care s-a ocupat şi de coordonarea campaniei electorale la nivel naţional, astfel încât, la finalul alegerilor, PMP să fie topit în PNL, iar în schimbul dispariţiei partidului lui Băsescu de pe scena politică, Ioana Constantin ar fi urmat să obţină funcţia de ministru al Muncii.

Planurile puse la cale de Eugen Tomac pentru dispariţia PMP au fost confirmate inclusiv de fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, cel care a recunoscut discuţiile purtate anul trecut cu fosta conducere a popularilor privind topirea partidului în PNL. „Şi eu am avut discuţii în perioada respectivă cu preşedintele din acea perioadă, Eugen Tomac despre o posibilă unire. Dar Traian Băsescu nu a fost de acord", a declarat Orban într-o emisiune tv.

Deşi şi-a dat demisia după alegerile parlamentare, iar PMP are un nou lider, în persoana fostului ministru de externe şi consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu, sursele afirmă că, Tomac a „şobolănit” în tot acest timp prin partid pentru ca planul de radiere a PMP de pe scena politică să fie dus până la capăt. Iar puciul organizat la finalul acestei săptămâni urma să definitiveze acest plan.

"Am decis, astăzi împreună cu colegii mei din Partidul Mişcarea Populară, să cooperăm privind proiecte naţionale sau locale cu PNL. Sub preşedinţia mea, Partidul Mişcarea Populară va continua să rămână una dintre cele mai importante forţe politice, de dreapta, de pe eşichierul politic românesc. Deci dispariţia acestei formaţiuni politice este exclusă", a transmis Cristian Diaconescu, într-un mesaj publicat pe pagina Facebook, la finalul unei şedinţe cu scântei.

Momentan Cristian Diaconescu a reuşit să stingă puciul pus la cale de tandemul Tomac – Constantin. Însă, pentru a evita un nou asalt asupra PMP, Diaconescu ar trebui să taie răul de la rădăcină şi să facă curăţenie în partid. Iar acest lucru îl poate face doar prin excluderea elementelor toxice, care parazitează viitorul popularilor. Chiar dacă viaţa în opoziţie poate să fie deosebit de dificilă pentru un partid politic, PMP ar trebui să urmeze exemplul lui Traian Băsescu cel care, de foarte multe ori, a reuşit să renască ca pasărea Phoenix. Iar excluderea lui Tomac din partid ar putea să fie un semnal că, în PMP, vremea rackeţilor a apus definitiv.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia