Culmea sfidării: pentru pușcăriași aveți timp, pentru buget nu

Culmea sfidării: pentru pușcăriași aveți timp, pentru buget nu

După ce au aruncat economia în aer cu ordonanța lăcomiei, Vîlcov și Dragnea – adevărații șefi ai guvernului – au plecat într-un concediu prelungit. Meritau, să recunoaștem, la cât s-au spetit pentru țară. Și-au lăsat în urmă locotenenții să hămăie zi – lumină despre abuzuri, stat paralel și condițiile grele din pușcării. Nici un cuvânt însă de la PSD despre buget, în ciuda blocajelor din administrație, în ciuda faptului că România deține președinția UE și guvernul își clamează seriozitatea și preocuparea față de soarta Uniunii Europene, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

 Adevărul gol-goluț e că am ajuns rușinea Europei. Disprețul față de acest guvern și acest parlament s-au văzut plenar la dezbaterea de săptămâna trecută din Parlamentul European, când cei mai mulți eurodeputați nu au făcut nici cel mai mic efort să-și ascundă preocuparea față de scopurile și metodele Puterii de la București.

Revin. Suntem la finalul lunii ianuarie și guvernul, văduvit de tătucii Dragnea și Vîlcov, nu a prezentat nici măcar proiectul bugetului. Nu avem nici un indiciu oficial despre construcția bugetului, despre marile direcții de investiții, despre pomenile inerente anului dublu electoral. În absența bugetului, activitatea multor instituții sau companii publice e parțial blocată – nu pot încheia contracte pe termen lung, nu știu care sunt alocările bugetare etc.

În schimb, oamenii Puterii continuă un război absurd cu economia reală, cu BNR, cu multinaționalele și cu companiile de stat din energie.

Un cuvânt despre companiile de stat din energie. Ele sunt victime evidente atât ale ordonanței lăcomiei (care a impus o taxă nouă de 2% din cifra de afaceri), dar și ale proiectului de ordin ANRE prin care vor fi obligate să-și vândă ieftin producția către furnizori. Nu e deloc o întâmplare: PSD are un plan clar de devalizare a giganților energetici pentru a se răzbuna pe ALDE, care nu cedează sub nici o formă Ministerul Energiei, gestionarul acestor mari companii. În aceeași cheie trebuie citită și intenția lui Dragnea de a crea marele Fond Suveran, de fapt o încercare patetică de a smulge companiile energetice de la ALDE.

Cine pierde din acest război politic? Tocmai companiile energetice, lăsate fără bani de investiții și dezvoltare, ca să nu mai punem la socoteală managementul oricum deficitar al oamenilor controlați acum de partidul lui Tăriceanu și Chițoiu.

Nu știu să mai fi existat în istoria recentă a UE un stat care să preia președinția rotativă a Consiliului fără un buget propriu. Ca o găină fără cap, România acționează haotic atât în plan intern, cât și extern. Prioritățile guvernului pentru președinția UE sunt o colecție de platitudini și obiective mărunte, cu zero creativitate și originalitate.

Colac peste pupăză, premierul Dăncilă și ministrul Teodorovici vorbesc întruna despre consensul necesar pentru adoptarea bugetului UE pentru perioada 2021 – 2027. Câtă credibilitate să aibă când ei nu îndrăznesc să publice proiectul de buget în absența stăpânilor plecați de trei săptămâni prin țările calde, la plajă cu prietenii?

Nu doar absența lui Dragnea și Vîlcov îi oprește de la adoptarea bugetului în guvern și trimiterea către Parlament. Pentru a proiecta bugetul 2019 cu un deficit sub 3% e nevoie de multă creativitate, adică venituri umflate și cheltuieli ascunse. Or, calculele nu li se închid nici acum, cu toate supraestimările încercate la veniturile prognozate. Iminența unor noi taxe în 2019 e evidentă, pentru că măririle semnificative de salarii și pensii trebuie compensate.

Săptămâna viitoare e, probabil, momentul propice pentru publicarea schiței de buget: urmează iar o minivacanță pentru bugetari și elevi, orașele se vor goli, Valea Prahovei va geme de turiști, adică timingul perfect pentru un proiect de buget plin de hibe. Exact cum au făcut și cu ordonanța lăcomiei, adoptată în prag de Crăciun.

Până atunci, ca să abată atenția de la problema reală a bugetului și a economiei, PSD și ALDE aruncă fumigene peste fumigene. Ajutați de o Curte Constituțională controlată cu mână de fier, oamenii Puterii încearcă să confiște agenda publică și să impună temele care-i rod pe penali. Și cum atacul la justiție le iese de minune, să nu vă mirați dacă și atacul la economie va da rapid rezultate.

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...