Cum a afectat războiul piața imobiliară din Rusia: locuitorii vor să scape de casele de la granița cu Ucraina

Cum a afectat războiul piața imobiliară din Rusia: locuitorii vor să scape de casele de la granița cu Ucraina

În acest moment, există un boom al vânzărilor imobiliare în zonele ocupate de Rusia. De până la 2-2,5 ori mai multe proprietăți sunt scoase la vânzare acum decât înainte de război, în ianuarie 2022, estimează agenția imobiliară Mir Kvartir. Numărul apartamentelor scoase la vânzare a început să crească la sfârșitul sezonului estival, în septembrie. Până în noiembrie și decembrie, acestea au fost vândute la un preț redus, notează Novaya-Europe.

Locuitorii din Belgorod vor să se mute într-o zonă mai sigură FOTO Shutterstock

Un apartament cu două camere în centrul orașului Sevastopol, Crimeea, de 60 de metri pătrați, renovat și mobilat a fost scos la vânzare în iunie și este disponibil și acum. Între timp, prețul a scăzut cu 47.000 de euro, adică un sfert din prețul inițial.

Dar acesta nu este un caz izolat.

Din cauza închiderii traficului aerian și a războiului în curs de desfășurare, fluxul de turiști în Crimeea s-a înjumătățit vara trecută. Nu este clar când ar putea reveni la nivelul anterior. Începând din acest moment, investitorii încearcă să recupereze bani din Crimeea.

În același timp, numărul persoanelor dispuse să se mute în peninsulă este, de asemenea, în scădere. În ultimii ani, cea mai mare parte a cumpărătorilor de proprietăți în Crimeea au fost din Moscova, Sankt Petersburg și o serie de regiuni din Ural și Siberia. Aceștia se tem acum să investească în proprietăți în stațiuni și să se mute în Crimeea, subliniază agenții imobiliari.

Numărul de credite ipotecare contractate în perioada ianuarie-noiembrie 2022 a scăzut cu 44%, sugerează datele furnizate de Banca Rusiei.

Din cauza ofertei în creștere și a cererii scăzute, prețurile proprietăților din Crimeea sunt în scădere, deși erau în creștere la începutul anului 2022. Numai în perioada octombrie-decembrie 2022, prețul unui metru pătrat de proprietate a scăzut cu 3,5% în Sevastopol și cu 1,3% în Simferopol. Vânzătorii sunt gata să coboare prețurile și mai mult pentru a încheia o afacere.

Numărul de apartamente scoase la vânzare în regiunile rusești de la granița cu Ucraina

O situație similară a fost înregistrată în regiunile de frontieră rusești. În regiunea Belgorod, în luna ianuarie a acestui an au fost scoase la vânzare de 1,5 ori mai multe apartamente decât în urmă cu un an: aproape 35.000. Primele anunțuri imobiliare a avut loc în luna mai, imediat după ce au început bombardamentele asupra satelor de frontieră din regiune. În iulie, rachetele ajungeau deja în centrul Belgorodului.

Al doilea vârf atipic al numărului de proprietăți oferite spre vânzare a început în noiembrie, deși, de obicei, vânzătorii tind să nu mai fie la fel de activi pe măsură ce anul se apropie de sfârșit. Ca urmare, în ianuarie 2023, piața a atins un nivel record în ultimii doi ani.

Locuitorii din zonă iau în considerare posibilitatea de a se muta într-o regiune mai sigură, dar nu este atât de ușor: nimeni nu vrea să cumpere proprietăți într-un oraș care se află sub bombardament, au declarat aceștia pentru Novaya-Europe. Prețurile proprietăților în regiunea Belgorod au scăzut semnificativ din iunie.

În regiunile Briansk și Kursk, creșterea nu este la fel de vizibilă. Acest lucru ar putea fi legat de faptul că aceste regiuni sunt mai departe de linia frontului și că sunt supuse mai rar bombardamentelor decât regiunea Belgorod.

Cu toate acestea, în regiunea Briansk, numărul apartamentelor oferite spre vânzare a început să crească din iunie, ajungând la 11.700 în ianuarie 2023.

„Creșterea ofertei poate fi explicată prin dorința proprietarilor de a se muta departe de zona de razboi. Din cauza ofertei în creștere, prețurile în regiunile de frontieră s-au plafonat mai întâi, iar apoi au început să scadă în ultimul trimestru din 2022. Deocamdată, nu vedem condiții pentru ca această tendință să se schimbe”, spune Pavel Luțenko, CEO al agenției imobiliare Mir Kvartir.

Orașe goale

În marile orașe din Rusia, vânzarea în masă a proprietăților a început încă din mai 2022. Potrivit Sberbank, până în noiembrie, în Moscova și în zonele limitrofe a fost scos la vânzare cel mai mare număr de apartamente din ultimii patru ani.

Sankt-Petersburg și regiunea Sankt-Petersburg au bătut, de asemenea, recordul, vârful de vânzări fiind înregistrat în august și septembrie.

Potrivit lui Mir Kvartir, la Moscova erau listate 152.900 de apartamente în momentul de vârf al vânzărilor. Acest număr este de 1,5 ori mai mare decât cel de dinainte de război, în ianuarie 2022. În Sankt Peterburg, oferta record a ajuns la 89.700 de apartamente, ceea ce reprezintă o treime, sau 34%, mai mult decât nivelul de dinainte de război.

Cu toate acestea, nu sunt atât de mulți cumpărători: numărul de tranzacții ipotecare în marile orașe din Rusia a scăzut cu 35-39% față de anul trecut. Între timp, prețurile proprietăților din Moscova sunt în scădere din luna mai. Atunci, un metru pătrat de proprietate revândută costa în medie 282.000 de ruble (3.700 de euro). În decembrie, prețul a scăzut cu 10%, ajungând la 253.000 de ruble (3.300 de euro) pe metru pătrat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria