Cum a ajuns Ceaușescu să fie primul lider comunist la Disneyland. După Mickey Mouse, s-a întâlnit cu Nixon VIDEO

Cum a ajuns Ceaușescu să fie primul lider comunist la Disneyland. După Mickey Mouse, s-a întâlnit cu Nixon VIDEO

În urmă cu aproape 53 de ani, în octombrie 1970, făcea vâlvă în presa de peste Ocean vizita lui Nicolae Ceaușescu la celebrul parc de distracții Disneyland din Anaheim-California.

Nicolae Ceaușescu, între Donald și Mickeu Mouse FOTO Twitter/PinarML

Deschis în 1955, parcul Disneyland din Anaheim a fost primul parc tematic deschis de către compania Walt Disney și singurul proiectat și construit sub directa supraveghere a marelui Walt Disney.

În 1959, liderul sovietic Nikita Hrușciov fusese invitat să meargă la Disneyland, însă din cauza obiecțiilor ridicate de către echipa sa de securitate vizita a fost anulată.

După alegerea lui Richard Nixon ca președinte al S.U.A. în 1968, relațiile dintre Statele Unite și România comunistă au cunoscut o creștere spectaculoasă. În august 1969, Nixon a venit la București, iar în octombrie 1970 Nicolae și Elena Ceaușescu au fost invitați în Statele Unite, unde au stat două săptămâni. Iar vizita cuplului Ceaușescu a început chiar la Disneyland, pe 15 octombrie 1970, Nicolae Ceaușescu devenind astfel primul lider comunist care vizita celebrul parc de distracții. Iar presa americană a alocat ample spații acestei vizite inedite, zeci de jurnaliști americani fiind prezenți la Disneyland cu acea ocazie.

Prestigiosul cotidian New York Times a publicat un amplu articol legat de vizita lui Ceaușescu la Disneyland.

Ce cadouri a primit Ceaușescu la Disneyland

Sub titlul „Președintele român întâmpinat de ”animalele” de la Disneyland”, jurnalistul Robert A. Wright scria: „Președintele Nicolae Ceaușescu al României a stabilit relații diplomatice informale cu Mickey Mouse. Actori costumați în diferite personaje Walt Disney, incluzându-i pe Mickey Mouse, Donald Duck și Pluto, i-au întâmpinat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și două duzini de oficiali români și americani. La Primăria Disneyland, Nicolae Ceaușescu a dat mâna cu Mickey Mouse și a primit un ceas cu Mickey Mouse”.

Ulterior, cuplul prezidențial din România comunistă a devenit el însuși o atracție turistică în timp ce mergea cu o trăsură electrică pe „Main Street” la Disneyland. Totul era supravegheat de zeci de agenți ai Secret Service, postați în diferite clădiri.

Jurnalistul de la The New York Times a mai scris că Ceaușescu a vizitat printre altele Casa Bântuită și o versiune Disneyland a submarinului atomic Triton.

Înainte să ia prânzul la Disneyland , Nicolae Ceaușescu a fost întrebat de jurnaliști cum i s-a părut Disneyland. Iar printr-un interpret, Nicolae Ceaușescu a răspuns: „Vizita mi-a lăsat o impresie foarte bună. Sunt bucuros că am profitat de vizita mea în America pentru a merge și la Disneyland. Toată lumea a fost foarte, foarte prietenoasă”.

Familiile Ceaușescu și Nixon la Casa Albă FOTO Wilson Center

Familiile Ceaușescu și Nixon la Casa Albă FOTO Wilson Center

Tot la Disneyland, Nicolae Ceaușescu a primit două avioane de jucărie DC-10 pentru băieții săi și o brățară cu un pandantiv din aur în formă de avion pentru fiica sa. Nicolae și Elena Ceaușescu au petrecut o noapte la Disneyland.

Ulterior, Nicolae Ceaușescu a participat la aniversarea a 25 de ani de la crearea ONU, iar pe 26 octombrie 1970 s-a întâlnit cu președintele Richard Nixon la Casa Albă. Întâlnirea a durat două ore.

Președintele României este într-o ipostază unică, fiind unul dintre puținii lideri din lume care au relații bune cu Statele Unite, Uniunea Sovietică și China”, a spus atunci Richard Nixon.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?