Cum a ajuns un tanc rusesc T-90A în Statele Unite FOTO

Cum a ajuns un tanc rusesc T-90A în Statele Unite FOTO

Pe internet au apărut o serie de imagini cu un tanc rusesc T-90, adică una dintre mândriile fostei Armate Roșii, în Statele Unite, mai exact în Louisiana.

FOTO twitter.com/Walter Report

Cel mai probabil tancul, în varianta T-90 A, a fost capturat de Forțele Armate ale Ucrainei în timpul luptelor cu forțele ruse, arată defence24.pl . Blindatul are marcaje de identificare ucrainene, ceea ce înseamnă că a fost folosit de militarii Kievului în luptă înainte de a fi predat părții americane pentru a fi studiat și testat.

image

Este de așteptat cal tancul să fie transportat pentru analiză la baza Aberdeen sau în Yuma, unde se efectuează teste ale echipamentelor blindate americane și străine.

Rușii au pierdut î n luptele cu militarii Kievului cel puțin 60 de tancuri T-90 în diverse variante, conform oryxspioenkop.com . Cele mai multe dintre acestea, 35 de unități, au fost T-90A, iar 12 dintre ele au fost capturate.

image

T-90 este un tanc principal de luptă rusesc de generaţia a treia, bazat pe T-72B şi care încorporează numeroase caracteristici de la T-80U. Până în prezent, au fost construite peste 3.200 de tancuri principale de luptă T-90, iar costul per unitate al variantei T-90MS era de 4,5 milioane de dolari în 2016.

image

Greutatea tancurilor T-90 variază în funcţie de variante. Modelul standard T-90 are o greutate de 46 de tone, versiunea T-90A cântăreşte 46,5 tone, iar noul model T-90MS are o masă de 48 de tone. Ca armament principal, T-90 are un tun cu ţeavă lisă 2A46M calibrul 125 mm cu 43 de proiectile.

Sistemele de protecţie s-au dovedit inutile

Măsurile de protecţie includ blindajul oţel-compozit-reactiv, sistem de avertizare la iluminarea laser, camuflaj Nakidka, un sistem EMT-7 de generare a pulsurilor electromagnetice pentru distrugerea minelor magnetice şi un sistem Stora de bruiere a rachetelor antitanc cu infraroşii. Toate acestea nu au ajutat prea mult tancurile T-90 atunci când s-a „întâlnit” cu sistemele antiblindaj Javelin şi NLAW de fabricaţie americană, respectiv, britanico-suedeză.

Rachetele şi lansatoarele – FGM-148 Javelin sunt arme antitanc de ultimă generaţie care dispun de un sistem „fire-and-forget”, adică soldatul alege ţinta, o fixează şi după ce trage se poate ascunde, pentru că vectorul se ghidează singur cu ajutorul unui senzor infraroşu. Javelin este capabilă să distrugă tancuri moderne lovindu-le de sus, acolo unde blindajul este mai subţire şi, deci, mai uşor de penetrat. Javelin, care are şi un preţ pe măsură, de 175.203 dolari pe lovitură, a demonstrat că nu este bruiat de sistemul specializat al tancului T-90.

La rândul lui, sistemul de unică folosinţă NLAW este mai puţin complex decât Javelin, însă este mai portabil, mai simplu de folosit şi simţitor mai ieftin. Este tot de tipul „fire-and-forget”, iar loviturile sunt de obicei directe şi suficiente pentru a distruge majoritatea blindatelor. Raza de acţiune este de aproximativ 800 de metri şi este ideal de utilizat în mediul urban. Preţul unui sistem NLAW este de 20.000 de lire sterline.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?