Cum a ajutat un băiat de 15 ani la distrugerea unui convoi al forţelor ruse. „Nu sunt chiar cea mai puternică armată”

Cum a ajutat un băiat de 15 ani la distrugerea unui convoi al forţelor ruse. „Nu sunt chiar cea mai puternică armată”

Băiatul, pe nume Andrii Pokrasa, a povestit într-un interviu pentru Global News cum a ajutat el forţele ucrainene să oprească invazia rusă lansată asupra Kievului. Faptele au fost confirmate de părinţii săi, dar şi de autorităţile ucrainene.

„El era singurul care avea experienţă cu dronele în acea regiune”, a explicat comandantul, Yurii Kasjanov. „Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei.”

Pokrasa a spus că experienţa a fost „foarte, foarte înfricoşătoare”, dar nu a vrut ca soldaţii ruşi să-i invadeze oraşul.

El a spus că forţele de apărare civilă au apelat la el pentru că aveau nevoie de coordonatele GPS ale coloanei ruse.

„Am obţinut informaţii, unde ar putea fi cu aproximaţie coloana rusă. Scopul nostru a fost să găsim coordonatele exacte şi să furnizăm coordonatele soldaţilor”, a spus Pokrasa.

„A fost una dintre cele mai mari coloane care se deplasa pe drumul Jytomyr şi am reuşit să o găsim pentru că unul dintre camioane şi-a ţinut luminile aprinse mult timp.”

Tatăl său a transmis detaliile unei unităţi de apărare teritorială folosind o aplicaţie de social media, iar forţa de invazie rusă a fost oprită lângă Berezivka, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kiev.

„Le-am dat coordonatele şi fotografiile, iar după aceea i-au localizat”, a spus adolescentul.

Dronele au devenit un instrument crucial în războiul din Ucraina. Sute de operatori civili de drone au documentat totul, de la mişcările trupelor ruseşti până la dovezi ale crimelor de război. Imaginile lor sunt postate online sau trmise autorităţilor ucrainene

„Este o schimbare de joc pentru război”, a spus Taras Troiak, şeful Federaţiei Proprietarilor de Drone din Ucraina.

În urma invaziei din 24 februarie lansată de preşedintele Vladimir Putin, Troiak a încurajat operatorii civili de drone să localizeze forţele ruse în apropiere de Kiev şi să informeze armata. De atunci, aproximativ 1.000 de operatori civili s-au alăturat apelului său.

Au fost implicaţi şi tineri, a adăugat el, povestind cum Pokrasa a detectat o coloană rusă care trecuse graniţa din Belarus şi se afla pe autostrada dintre Jytomyr şi Kiev.

„Acest copil a trimis coordonatele GPS şi ruşii, după aceasta, au fost ucişi”, a spus bărbatul.

„În primul rând am fost atât de fericit, dar erau şi oameni acolo. Erau ocupanţi, dar oricum erau oameni”, a spus Pokrasa.

Acesta şi-a cumpărat o mini-dronă vara trecută, cu ajutorul tatălui său, din bani de pe criptomonede. El văzuse un videoclip de pe YouTube cu filmări de deasupra Kievului şi a rămas captivat.

Când a începutul războiului i s-a cerut să ajute autorităţile, deoarece era singura persoană din regiune cu o dronă funcţională.

Apoi, cu ajutorul unei drone mai mari, furnizată de forţele ucrainene, Pokrasa a continuat să ajute la identificarea trupelor ruseşti.

Comandantul ucrainean a spus că mai mulţi tineri, prea mici pentru a se alătura forţelor armate, au contribuit nu numai cu drone, ci şi prin transmiterea informaţiilor colectate chiar de ei.

Mama lui Pokrasa, Iryna, a spus că a fost îngrijorată când soţul ei a început să-şi scoată fiul afară noaptea să caute soldaţi ruşi, dar este mândră de ei.

Pokrasa a spus că unii dintre prietenii săi au fost impresionaţi, iar alţii nu.

„Nu sunt chiar cea mai puternică armată”, a spus el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”