Cum a dispărut proba-cheie din dosarul penal al unui militar român. Polițiștii, suspectați de înscenare

Cum a dispărut proba-cheie din dosarul penal al unui militar român. Polițiștii, suspectați de înscenare

Un soldat de la Unitatea Militară Bârlad judecat pentru conducerea unei motociclete fără permis a fost declarat nevinovat pentru că polițiștii nu au putut prezenta principala probă: filmarea cu bodycam-ul. Sentința nu este definitivă.

O filmare cu un bodycam dintr-un dosar penal nu a putut fi prezentată în instanță FOTO Arhivă

Tribunalul Militar Iași l-a declarat nevinovat pe un soldat judecat pentru conducerea fără permis a unei motociclete. Potrivit rechizitoriului, incidentul a avut loc în 13 octombrie 2021. Militarul a plecat cu motocicleta din curtea unei case la o spălătorie aflată la o distanță mică.

Când era ajuns deja la spălătorie, militarul a fost luat la întrebări de doi polițiști, constatându-se că motocicleta nu mai este înmatriculată și că soldatul nu deține permis de conducere corespunzător categoriei.

Declarația de autoincriminare, exclusă din dosar

În urma flagrantului, polițiștii au întocmit un proces-verbal de constatare a flagrantului. În procesul-verbal a fost consemnat punctul de vedere al soldatului, dar și că fapta a fost înregistrată cu camera bodycam.

Militarul s-a apărat spunând că „a cumpărat motocicleta pentru a o folosi la competiții sportive”. Militarul a mai arătat că „atât în momentul achiziționării, cât și ulterior - cu ocazia participării la competiții sportive - a transportat motocicleta cu o remorcă și că faptele din data de 13.10.2021 au fost izolate”.

Soldatul s-a apărat spunând că „a luat hotărârea de a merge cu motocicleta la spălătoria auto situată la distanță foarte mică, iar pentru a ajunge în acest loc a condus-o într-o parcare publică și pe stradă, spre spălătorie”.

Cu ocazia procesului, judecătorul a constatat că procesul-verbal de constatare a flagrantului a fost întocmit cu încălcarea dreptului la apărare. Mai exact, „orice declarație ar fi trebuit să fie consemnată după ce suspectului i se aduceau la cunoștință drepturile procesuale, printre care: dreptul de a nu da declarații, dreptul la un apărător, precum și corelativ, că orice declarație poate fi folosită împotriva sa”.

„Față de această situație instanța nu poate avea în vedere o declarație, făcută prin consemnarea punctului de vedere, care conduce la autoincriminarea inculpatului, astfel că urmează să înlăture din ansamblul probator mențiunile care contribuie la autoincriminare”, a arătat judecătorul militar de la Tribunalul Militar Iași.

Proba-cheie, lipsă de la dosar

Judecătorul a mai constatat că, deși în procesul-verbal de constatare a flagrantului este menționat că totul a fost înregistrat de bodycam, polițiștii nu au putut prezenta imaginile.

„În pofida tuturor demersurilor efectuate de instanță și de organele de urmărire penală, la dosarul cauzei nu a putut fi administrată proba cu înregistrarea efectuată cu bodycam-ul polițiștilor. Cu toate că aceștia fac referire la această probă, ulterior sesizării, s-a procedat la ștergerea ei, potrivit susținerilor polițiștilor audiați ca martori, dar și a adresei de la Serviciul Rutier”, se arată în sentința Tribunalului Militar Iași.

Polițistul i-a făcut avansuri iubitei inculpatului

În apărarea sa, soldatul a depus la dosar și mai multe sms-uri din care reieșea că unul dintre polișiștii care i-au făcut dosar penal i-a făcut avansuri iubitei sale. În plus, cu ocazia întocmirii unui proces-verbal de contravenție, polițistul i-a scris fetei numărul său de telefon (personal) pe spatele procesului-verbal.

Având în vedere toate acestea, Tribunalul Militar Iași a dispus achitarea soldatului.

„Din întregul ansamblu probator în acuzarea inculpatului sunt doar procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante și declarațiile celor doi martori polițiști. În privind procesului verbal se poate constata că acesta nu este complet, lipsind semnătura martorului asistent, înregistrarea cu bodycam nu a putut fi administrată, iar asupra celor doi agenți de poliție planează suspiciunea că au dorit să îi creeze probleme inculpatului.

Aceste suspiciuni sunt întărite de mesajele depuse de inculpat din care rezultă că iubita acestuia a fost abordată de unul dintre polițiști, chiar și după audierea în fața instanței, prin interpuși”, se mai arată în sentința Tribunalului Militar Iași, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel, la Curtea Militară de Apel București. Curtea a rămas în pronunțare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...