Cum a expus Prigojin slăbiciunile lui Putin: „Am senzația că nu mai conduce țara”

Cum a expus Prigojin slăbiciunile lui Putin: „Am senzația că nu mai conduce țara”

Rebeliunea contra armatei lui Putin s-a încheiat, dar daunele provocate liderului rus sunt ireparabile, spun experții, potrivit Insider. Șeful grupării paramilitare Wagner a dovedit că președintele Rusiei nu mai deține monopolul forței în propria țară.

Mercenarii Wagner preiau controlul în Rostov-on-Don FOTO EPA-EFE

Poate că rebeliunea lui Prigojin a avut un sfârșit abrupt înainte ca forțele Wagner să intre în Moscova dar simplul fapt că un șoim pro-război însoțit de mii de soldați a fost capabil să amenințe capitala Rusiei – și că un lider străin a trebuit să intervină pentru a negocia un armistițiu – reprezintă o lovitură umilitoare din care nu își va mai reveni, spun experții, după 48 de ore incredibile.

La prima vedere, revolta lui Prigojin nu a fost deloc despre Putin.

În comentariile sale publice, Prigojin și-a îndreptat criticile împotriva liderilor militari pe care i-a acuzat de proasta gestionare a războiului din Ucraina și de subminarea companiei sale militare – punctul culminant al unui conflict întins pe mai multe luni și care a explodat la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării ar fi urmat să ia în subordinea sa grupul Wagner.

Experții notează însă că rușii nu vor uita prea curând priveliștea mercenarilor capturând instalații militare, un oraș de mai bine de un milion de oameni, și mărșăluind spre Moscova, la mică distanță de Kremlin, obligând astfel autoritățile să ia urgent măsuri „antiteroriste” și punându-le într-o stare disperată de alertă pentru a stopa avansul mercenarilor prin blocarea unei autostrăzi principale.

Un Putin mai slab

Într-un interviu acordat publicației „New Yorker”, jurnalistul rus Mihail Zigar, autorul cărții „Oamenii lui Putin” a explicat că Prigojin – un fost pușcăriaș al cărui limbaj direct, pe înțelesul tuturor, de tip populist, i-a câștigat numeroși fani pe rețelele sociale – și care probabil ar nutri ambiții politice mai mari – practic l-a expus pe Putin ca fiind exact genul elitist fără contact cu realitatea pe care obișnuia odată să-l critice.

„A venit un moment în care Prigojin a încetat să fie marioneta lui Putin, Pinocchio a devenit băiat adevărat”, a spus el, adăugând că, în pofida dezamorsării crizei prin intervenția lui Lukașaneko, răul a fost făcut.

Putin este mai slab. Am sentimentul că nu conduce cu adevărat țara. Sau în mod cert, nu așa cum o făcea odată. El este încă președinte, dar toate feluritele clanuri au acum sentimentul că «Rusia după Putin» este mai aproape. Putin este încă în viață. El este încă acolo, în buncărul său. Dar există sentimentul din ce în ce mai puternic că este un perdant și că trebuie să se facă pregătiri pentru o Rusie de după Putin”.

Această evaluare a fost împărtășită de Institutul pentru Studii de Război (ISW), un grup de reflecție cu sediul la Washington. Analiștii ISW au subliniat că revolta, deși nu a răsturnat guvernul, l-a pus pe Putin într-o postură umilitoare în fața prietenilor și a dușmanilor deopotrivă, dezvăluind că nu se mai bucură de monopolul forței în propria țară.

„Faptul că președintele belarus Lukașenko a jucat un rol direct în oprirea unui avans militar spre Moscova este umilitor pentru Putin și este posibil să-i fi asigurat lui Lukașenko alte beneficii”.

Ținând cont de toate astea, sugestiile precum că rebeliunea lui Prigojin, răspunsul Kremlinului și medierea lui Lukașenko au de fapt puse în scenă de Kremlin sunt absurde. Momentul în care Putin a apărut la televiziunea națională pentru a cere sfârșitul unei rebeliuni armate și avertizând asupra unei repetări a revoluției din 1917 - și apoi cerând medierea unui lider străin pentru a rezolva rebeliunea - va avea un impact de durată. Revolta a expus slăbiciunea forțelor de securitate rusești și a demonstrat incapacitatea lui Putin de a-și folosi forțele în timp util pentru a respinge o amenințare internă, erodând și mai mult monopolul său asupra forței.

Andrew Kolesnikov, membru senior al Carnegie Endowment, a declarat pentru Wall Street Journal că atât Prigojin, cât și Putin, fostul său aliat, au fost afectați de marșul eșuat de sâmbătă asupra capitalei. Discursul dur al lui Prigojin a fost urmat acceparea unei înțelegeri care din câte se pare i-a atras exilul în Belarus, în timp ce Putin este acum văzut ca un lider ale cărui acțiuni nu se ridică la înălțimea retoricii sale, potrivit lui Kolesnikov, care a fost sâmbătă la Moscova.

Întregul sistem a avut de pierdut ieri, inclusiv Prigojin, care și el face parte din sistem. S-a dovedit că țarul nu este un țar adevărat, deoarece nu a putut controla un om din propriul sistem, care ar trebui să fie sub controlul său deplin”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?