Cum a fost asigurată protecția afacerii cu GPL a primarului din Caracal: Paul Stănescu, secretar general PSD, a promovat un loial la conducerea ISCIR, instituția care autorizează stațiile GPL

Cum a fost asigurată protecția afacerii cu GPL a primarului din Caracal: Paul Stănescu, secretar general PSD, a promovat un loial la conducerea ISCIR, instituția care autorizează stațiile GPL

Paul Stănescu, secretarul general al PSD și mâna dreaptă a premierului Marcel Ciolacu, este veriga care face legătura politică între familia Doldurea, cea care deține stația GPL care a explodat în Crevedia, și instituțiile statului cu atribuții directe în această industrie, scrie defapt.ro.

PSD Caracal, PSD Slatina

Pesedistul Ion Doldurea, unul dintre magnații GPL din sudul României, a fost susținut direct de Paul Stănescu în demersul său de a prelua conducerea filialei PSD Caracal, soldat cu câștigarea primăriei Caracal.

În paralel, la București, Stănescu l-a plantat la conducerea ISCIR, instituție care autorizează instalațiile de distribuție a GPL, pe Ionel Emanuel Oproiu, fost vicepreședinte al PSD Slatina.

În scenă a intrat și ministrul Economiei, Radu Oprea, un alt pesedist susținut de Paul Stănescu. Pe de-o parte, Oprea a anunțat că va trimite Corpul de Control la ISCIR pentru a verifica dacă au existat instalații autorizate de distribuție GPL la locul exploziei din Crevedia. Pe de altă parte, tot Oprea a anunțat că la Crevedia nu se află nici o instalație GPL autorizată de ISCIR.

Lauri la Teatrul Național

Paul Stănescu conduce cu mână de fier fieful PSD din sudul României. În octombrie 2019, după ce a fost executată politic întreaga conducere a PSD Caracal, Stănescu a decis să îl numească președinte interimar al filialei pe Ion Doldurea, unul dintre cei mai bogați și puternici afaceriști locali.

Ulterior, pe 23 ianuarie 2020, Ion Doldurea a fost ales cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al PSD Caracal.

În același an, Ion Doldurea avea să câștige mandatul de primar al municipiului Caracal. Doi ani mai târziu, în sala principală a Teatrului Național Caracal, Doldurea senior avea să fie reales în funcția de președinte PSD local.

Scurtături legale pentru funcțiile lui Oproiu

La scurt timp după ce Ion Doldurea a fost încoronat la șefia PSD Caracal, Ionel Emanuel Oproiu, fostul vicepreședinte PSD Slatina, avea să fie înscăunat la șefia Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Tot cu sprijinul politic al lui Paul Stănescu.

Din CV-ul lui Ionel Emanuel Oproiu aflăm că și-a început cariera de economist în anul 2004 la o firmă din Slatina. Apoi, în august 2006, a fost angajat politic la SCADT, una dintre societățile deținute de Consiliul Județean Olt. De acolo, a fost uns subprefect al Județului Olt, dar nu direct, pentru că nu era funcționar public.

Pentru a putea fi numit subprefect, Ionel Emanuel Oproiu a fost angajat pe repede înainte pentru doar 11 zile, în perioada 14 martie – 25 martie 2014, ca funcționar public la Cancelaria președintelui Senatului. După ce și-a terminat stagiul la Senat, pe 26 martie 2016, a fost numit subprefect de Olt.

Doldurea, baronul GPL, protecție la ISCIR

În octombrie 2016, după ce a fost schimbat din funcția de subprefect, Ionel Emanuel Oproiu a revenit la Senat. Apoi în august 2017 a fost numit administrator public al Orașului Scornicești.

Trei ani mai târziu avea să fie angajat la ISCIR. Inițial, pe 17 martie 2020, a fost angajat ca expert la Biroul Financiar Contabilitate. 20 de zile mai târziu a fost numit direct pe funcția de inspector de stat șef al ISCIR.

Atenție, dintr-un simplu expert! A fost detronat din funcție pe 11 februarie 2022, dar zece zile mai târziu avea să fie împuternicit din nou pe funcția de șef.

Autorizațiile ISCIR ale lui Schrödinger

ISCIR, condusă de pesedistul Ionel Emanuel Oproiu, este instituția care autorizează punerea în funcțiune a instalațiilor de distribuție GPL la nivel național. Această instituție este în subordinea ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Duminică dimineața, ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea, a anunțat cu surle și trâmbițe că a decis să trimită Corpul de Control al ministerului la ISCIR pentru a verifica dacă „au existat instalații autorizate de distribuție GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activități neautorizate”.

Culmea, în același comunicat de presă și înainte de a începe controlul, ministrul Radu Oprea susținut că „în baza documentelor prezentate de către conducerea ISCIR, în această dimineață, reiese că la acea locație nu figurează nicio instalație autorizată ISCIR. Pe amplasament a existat o instalație autorizată, de tip SKID GPL, având termen scadent pentru verificarea periodică în 2014. Ultima înregistrare, din 2021, arată că acea instalație a fost amplasată la Botoșani”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat