Cum a fost prins Charles McGonigal, un fost șef al spionajului american acuzat de legături cu oligarhul Deripaska

Cum a fost prins Charles McGonigal, un fost șef al spionajului american acuzat de legături cu oligarhul Deripaska

Charles McGonigal, fostul șef al biroului FBI din New York, a fost denunțat de către serviciile secrete britanice, după ce s-a întâlnit la Londra cu o persoană de contact din Rusia, relatează Insider.

Charles McGonigal este acuzat de legături cu oligarhul sancționat Oleg Deripaska FOTO EPA-EFE

În 2018, Charles McGonigal, fostul șef al biroului de contraspionaj al FBI din New York, s-a deplasat la Londra, unde s-a întâlnit cu un contact rus care era supravegheat de autoritățile britanice, au declarat pentru Insider două surse din serviciile secrete americane.

Britanicii au fost suficient de alarmați de această întâlnire pentru a-l alerta pe atașatul FBI de la Ambasada SUA. Informația a stat la baza anchetei pe care a deschis-o ulterior FBI asupra lui McGonigal, a declarat una dintre cele două surse, foști oficiali din cadrul comunității de informații americane.

Acestea nu au precizat identitatea rusului cu care s-a întâlnit McGonigal.

Fostul șef al diviziei pentru contrainformații a FBI din New York a fost arestat în ianuarie sub acuzații de încălcare a sancțiunilor americane după ce ar fi luat bani de la oligarhul rus Oleg Deripaska în schimbul investigării unui rival. De asemenea, în 2019, el a cerut ridicarea sancţiunilor împotriva lui Deripaska.

Potrivit rechizitoriului procurorilor americani, McGonigal s-a deplasat la Londra pentru a se întâlni Deripaska și cu alte persoane la reședința lui Deripaska din Londra, dar și la Viena". actul de inculpare nu precizează când ar fi avut loc aceste presupuse întâlniri sau cum au ajuns procurorii la această concluzie.

O altă sursă s-a arătat neîncrezătoare că McGonigal, cu experiența lui, a putut fi atât de imprudent, dar nu a confirmat că întâlnirea a avut loc.

Insider nu a reușit să identifice decât anul, 2018, nu și luna întâlnirii. Cea de-a patra sursă a precizat că, indiferent dacă întâlnirea a avut loc înainte sau după ce McGonigal s-a retras din FBI, în septembrie 2018, aceasta nu putea fi una întâmplătoare.

"O astfel de întâlnire nu are loc doar într-o zi de marți", a subliniat, menționând că, indiferent cine este persoana cu care s-a întâlnit McGonigal, este în mod evident suficient de importantă pentru a fi ținută sub supraveghere de către serviciile britanice, iar acestea să să alerteze ambasada SUA.

FBI a încercat să-l recruteze pe Deripaska în 2014

În perioada în care a lucrat pentru FBI, McGonigal a avut în subordine 150 de agenți FBI însărcinați să recruteze agenți străini pentru a lucra în interesul SUA. Din această poziție, a avut cu siguranță informații detaliate cu privire la lumea spionajului și la măsurile de supraveghere din marile capitale ale lumii.

Nu este clar dacă McGonigal a fost implicat în efortul de recrutare a lui Deripaska de către FBI, în 2014. La acea vreme era detașat la Washington.

Potrivit procurilor americani, în 2018, McGonigal ar fi avut acces la o listă clasificată a oligarhilor ruși care erau luați în considerare pentru sancțiuni din partea SUA din cauza "legăturilor lor strânse cu Kremlinul". Trezoreria SUA l-a sancționat pe Deripaska în aprilie 2018.

Anul trecut, Deripaska a fost pus sub acuzare pentru că a încălcat sancțiunile din 2018, când ar fi aranjat ca iubita lui să nască într-un spital din SUA pentru a obține cetățenia americană pentru copil.

Oleg Deripaska este fondatorul gigantului de aluminiu Rusal și se numără printre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia. Sancționat de SUA în 2018 din cauza legăturilor cu Kremlinul care a anexat ilegal Crimeea, se află din martie 2022 pe lista oligarhilor ruși sancționați de Marea Britanie ca urmare a invaziei Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Americanii au venit la București pentru Halep. „A fost ca și cum m-ar fi lovit un camion”

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

5 O știre pozitivă despre România