Cum a fost Putin indus în eroare de rețeaua de spionaj din Ucraina

Cum a fost Putin indus în eroare de rețeaua de spionaj din Ucraina

Planul secret de sabotaj al Moscovei în privința Ucrainei s-a prăbușit în mare măsură odată ce Rusia a invadat Ucraina, susține Valeri Kondratiuk, fostul șef al spionajului ucrainean, relatează Kyiv Post.

Moscova a construit o rețea de spionaj în Ucraina înainte de invazie FOTO SHUTTERSTOCK

Kondratiuk, șef al spionajului ucrainean între 2020 și 2021, a susținut că mulți dintre spionii înfiltrați în Ucraina pentru a furniza coordonatele infrastructurii militare vitale au întrerupt contactul cu agenții lor de legătură din Rusia la scurt timp după invazie.

Acești agenți din Ucraina erau pro-ruși și erau în contact cu serviciile speciale la începutul războiului. Ei erau în așteptare, dar când au văzut că Ucraina nu a căzut, s-au speriat. Cei mai mulți dintre ei au încetat să mai ia legătura cu ofițerii lor de caz, iar pentru ruși este o mare problemă să restabilească contactul", a spus Kondratiuk.

Majoritatea membrilor rețelei de spionaj a Moscovei erau agenți recrutați din teritoriile ocupate în estul țării, în urma primei invazii a Rusiei în Ucraina, în 2014.

Mai presus de toate, corupția politică a fost realizată cu bani - Rusia avea miliarde de dolari alocate pentru astfel de activități subversive și crearea de condiții în toate sferele posibile - politologi, propagandă și forțe pro-ruse, dar cel mai important lucru a fost crearea unei rețele de agenți în Ucraina, în primul rând în interiorul guvernului", a spus el.

La începutul războiului, factorii de decizie de la Kremlin au fost induși în eroare și de oamenii care reprezentau principala lor conexiune cu spionii pe care îi aveau în Ucraina: membrii de rang înalt ai fostului guvernului ucrainean prorus, care au părăsit țara în februarie 2014, în urma protestelor prodemocrație.

Rolul fostului guvern ucrainean

Viktor Ianukovici, care era președinte al Ucrainei la acea vreme, dar și alți membri ai administrației sale aflați practic în exil în Rusia, deși au ajutat în mod activ agențiile de informații ruse să localizeze și să pună la lucru potențiali agenți, au exagerat capacitatea acestor agenți de a colecta informații utile și de a efectua sabotaje, a declarat Kondratiuk.

Ofițerii agențiilor de informații din Rusia, care lucrau cu Ianukovici și cu alți membri ai guvernului său au fost induși în eroare în ceea ce privește dorința populației ucrainene de a fi guvernată de Rusia. În realitate, această dorință era neglijabilă chiar și înainte de invazie, a spus Kondratiuk.

Kondratiuk a mai afirmat că serviciile de informații ucrainene bănuiesc că oligarhul ucrainean și fostul politician pro-rus Viktor Medvedciuk, era considerat de mulți ca fiind responsabil de operațiunile de spionaj ale Kremlinului în Ucraina.

"Nu cred că Medvedciuk a fost șeful rețelei de agenți ruși. El a fost șeful forțelor pro-ruse. Agenții au adunat direct informații despre capacitățile noastre în domeniul militar-industrial. Totuși, toți acești agenți au lucrat pentru a promova aceste forțe pro-ruse pe care Medvedciuk le-a condus în Ucraina și care l-au adus la putere", a spus el.

Medvedciuk a fost președintele partidului Platforma de Opoziție pentru Viață, care a fost interzis în Ucraina în iunie anul trecut. Acuzat de trădare, acesta a fost arestat de serviciile de securitate ale Ucrainei și ulterior extrădat în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”