Cum a fost scos un soldat ucrainean din spatele liniilor inamice. A trecut neobservat prin mai multe puncte de control rusești

Cum a fost scos un soldat ucrainean din spatele liniilor inamice. A trecut neobservat prin mai multe puncte de control rusești

Un soldat ucrainean a povestit cum a fost scos dintr-un sat ocupat de ruși într-o manieră spectaculoasă demnă de filmele de la Holywood, a relatat marți portalul ucrainean Hromadske.

Ucraineanul a povestit că a călătorit îndesat într-o canapea în remorca unui camion, iar cei care l-au ajutat să scape au reușit să înșele vigilența soldaților ruși la șase puncte de control printr-un truc ingenios.

În toamna lui 2022, Artem Lukianenko, 25 de ani, din Brigada Mecanizată 28, se ascundea într-un sat ocupat de ruși în regiunea Herson.

În urma unui asalt rusesc a fost rănit la cap, moment în care un localnic i-a oferit găzduire lui și camaradului său, Serhii, în pivnița lui, unde mai adăpostea un soldat, Jenia.

Au stat ascunși acolo o lună după care rușii i-au cerut săteanului, Bilii, și familiei sale, să părăsească casa.

Temându-se că vor fi împușcați dacă bărbații vor fi descoperiți, localnicii au decis să scoată clandestin trupele și să le ducă la casa închiriată de fiicele lor în satul Bilozerka din regiunea Herson.

Până acolo trebuiau să treacă de șase puncte de control rusești astfel că au conceput un plan: Jenia să se ascundă în lada unei unei canapele, Lukianenko într-un frigider, iar Serhii să folosească documentele altcuiva și să călătorească ca pasager, a relatat Hromadske.

Dar Jenia a intrat în panică, așa că Lukianenko i-a luat locul. Sofiia, soția lui Bilyi, a pus pături și șase rațe peste canapeaua în care se afla Lukianenko pentru a le distrage atenția rușilor.

Serhii a fost îmbrăcat ca un bătrân și a primit ouă stricate pe care să le țină în poală. Duhnea atât de tare că autoritățile ruse au preferat să se îndepărteze imediat de el, a povestit Lukianenko.

„Persoana care a verificat documentele a deschis ușa, l-a izbit mirosul și nu a mai vrut să discute”, a declarat Lukianenko pentru Hromadske.

Bărbații au petrecut mai mult de o lună la Bilozerka, evitând uneori controale rusești neașteptate, înainte ca satul și regiunea Herson să fie recucerite de trupele ucrainene.

Lukianenko a stat o lună în spital înainte de a reveni pe front.

„Sunt epuizat fizic și psihic”, mărturisea Lukianenko pentru Hromadske în cadrul unui interviu luat în decembrie la o unitate medicală unde era tratat după ce a suferit o cădere nervoasă.

Lukianenko s-a oferit voluntar pentru forțele armate ucrainene și a semnat un contract pe trei ani, dar speră că va fi eliberat în curând din armată, potrivit Hromadske, care a relatat că comisia medicală militară ucraineană l-a considerat „parțial apt” pentru a sluji în armată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”