Cum a inspirat Jane Birkin faimoasa poșetă de la Hermes. Întâmplarea dintr-un avion Paris - Londra

Cum a inspirat Jane Birkin faimoasa poșetă de la Hermes. Întâmplarea dintr-un avion Paris - Londra

Cântăreața și actrița Jane Birkin a fost găsită moartă duminică, 16 iulie, în locuința sa din Paris. Birkin a fost renumită pentru stilul său vestimentar și pentru colaborările artistice.

Jane Birkin a murit la vârsta de 76 de ani. Foto: Profimedia (Arhivă)

Artista a suferit un atac cerebral în anul 2021 , iar moartea sa survine în urma anulării mai multor concerte din cauza problemelor de sănătate.

Președintele francez Emmanuel Macron a descris-o pe Jane Birkin ca pe o „emblemă a Franței" care a întruchipat libertatea și a interpretat cele mai frumoase cântece din limba franceză.

De asemenea, Hermes a spus despre trecerea în neființă a muzei sale: „Cu o sensibilitate comună, ne-am cunoscut, am descoperit și am apreciat că eleganța suavă a lui Jane Birkin dezvăluia o artistă de sine stătătoare: dedicată, deschisă, cu o curiozitate naturală față de lume și față de ceilalți. Salutăm talentul lui Jane Birkin și, mai presus de toate, marea ei umanitate, în timp ce ne alăturăm familiei sale îndoliate", conform South China Morning Post .

Birkin, care a fost pioniera stilului „Parisian chic" , a avut un impact deosebit, inspirând generații întregi de pasionați de modă și designeri deopotrivă, inclusiv pe Diane von Furstenberg, care a spus: „Jane Birkin este întruchiparea stilului boem chic și a frumuseții fără efort".

Povestea celebrei genți Hermes care îi poartă numele

În anul 1983, în timpul unui zbor care a decolat de la Paris cu destinația Londra, Birkin a fost transferată la clasa I, pe scaunul de lângă Jean-Louis Dumas, directorul artistic și președintele executiv al Hermes de la acea vreme.

Se spune că la acel moment Birkin avea cu ea o geantă din răchită. Însă, în momentul în care și-a așezat poșeta în compartimentul de bagaje de deasupra capului, tot conținutul acesteia s-a împrăștiat pe podea, în fața lui Dumas, inclusiv agenda sa Hermes.

În vreme ce Dumas o ajuta să-și strângă lucrurile, a glumit că are nevoie de o geantă cu buzunare. Actrița i-a răspuns că în ziua în care Hermes va face o geantă mare pentru uz zilnic, unde să intre toate obiectele pe care o mamă ocupată ca ea le ține, și-ar schimba bucuroasă geanta în favoarea acesteia. Ulterior, Birkin a explicat cât de greu a fost să găsească o geantă mare, dar care să fie suficient de elegantă pentru a fi purtată în fiecare zi.

Acela a fost momentul în care Dumas a desenat primele schițe ale genții Birkin.

Un an mai târziu, în anul 1984, a fost lansată prima geantă Birkin. La momentul lansării, Birkin a primit în dar geanta de 40 de cm care îi poartă numele, pe care a personalizat-o cu abțibilduri, în stilul ei unic.

În cele din urmă, ea a vândut geanta la o licitație, cu peste 162.000 dolari. Sumă a fost donată pentru a sprijini eforturile de ajutorare a victimelor cutremurului din Japonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene