Cum a pierdut Rusia bătălia tancurilor. Locul care a devenit o capcană mortală pentru blindate VIDEO

Cum a pierdut Rusia bătălia tancurilor. Locul care a devenit o capcană mortală pentru blindate VIDEO

Experți militari au explicat pentru Insider de ce unitățile de tancuri ale Moscovei, aparent o forță formidabilă, au suferit eșec după eșec pe câmpul de luptă din Ucraina.

Rusia ar fi pierdut jumătate din tancurile trimise în Ucraina FOTO Arhivă

Forțele invadatoare ale Moscovei nu s-au priceput să se folosească de această capacitate, au concluzionat experții.

Potrivit unei estimări a site-ului de analiză din surse deschise Oryx, mai bine de 1.780 de tancuri rusești au fost distruse, avariate, capturate sau abandonate de când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022.

Principalele motive pentru această rată de pierderi sunt eșecul de a furniza sprijin de foc adecvat, adaptabilitatea scăzută și chiar incapacitatea de a evalua situația pe câmpul de luptă și de a ține cont de simțul comun, spun experții militari consultați de Insider.

Aceste probleme au ieșit la iveală recent într-o bătălie de lângă orașul estic Vuhledar, unde efectivele Moscovei au pierdut zeci de tancuri și blindate. Acel eșec a fost încă o confirmare emblematică pentru o tactică care a dat greș de la bun început: Moscova pare să repete aceleași greșeli care i-au năruit forțele la începutul invaziei, când a încercat să ia cu asalt Kievul: și atunci a trimis convoaie de tancuri direct în capcana ambuscadelor ucrainene.

Tactica a fost reluată în atacul asupra Vuhledar, unde trupele Moscovei au suferit un eșec usturător.

Tancuri distruse în Vuhledar FOTO Ukrainian Armed Forces via AP

Tancuri distruse în Vuhledar FOTO Ukrainian Armed Forces via AP

Tancurile au fost nimicite de rachetele Javelin în principal din cauza faptului că au fost trimise prin câmp deschis unde au rătăcit fără țintă cu sprijin minim sau în lipsa oricărei protecții. Totodată, au fost văzute deplasându-se fără grijă pe terenuri minate, și aruncate în aer.

Potrivit oficialilor ucraineni Rusia a pierdut 130 de tancuri în trei săptămâni de lupte pentru cucerirea acestui oraș. Aceștia spun că a fost cea mai mare bătălie cu tancuri câștigată de forțele ucrainene.

O încrucișare de drumuri în afara orașului Mikilske, lângă Vuhledar, a devenit o capcană mortală pentru tancurile rusești, și totuși acestea au continuat să cadă în ea. Filmările din dronă care au circulat pe rețele sociale au surprins tancuri fiind lovite și explodând în timp ce se îndreptau spre intersecția unde zăceau distruse mai multe vehicule.

Incapacitatea de a integra tancurile

O eroare gravă de calcul a fost incapacitatea de a proteja tancurile cu o forță de arme combinate care le-ar fi asigurat sprijin suplimentar și le-ar fi permis să se coordoneze cu celelalte unități.

„Există problema structurală de a nu avea suficientă infanterie pentru a asigura securitatea tancurilor", a explicat pentru Insider Jeffrey Edmonds, expert în Rusia la Center for Naval Analyses și fost ofițer în cadrul ramurii de blindate a armatei americane. „Pur și simplu nu văd unități care să facă ceea ce te-ai aștepta să facă unitățile militare".

Rusia se bazează în principal pe artilerie, dar ar beneficia probabil de o mai mare superioritate aeriană, astfel încât să poată evita efectuarea de manevre complicate pe câmpul de luptă, a explicat pentru Insider Marina Miron, cercetător postdoctoral la Departamentul de Studii de Război al King's College din Londra. În plus, este „discutabil” cât de bine sunt integrate tancurile rusești în operațiunile sale generale.

Cred că ei duc război pentru care nu au fost pregătiți din punct de vedere tactic și operațional. Au pierdut o mulțime de tancuri. Multe dintre ele - probabil majoritatea - doar din pricina neglijenței. Or, tancurile pe care le folosesc nu sunt în niciun caz superioare celor ale ucrainenilor”, a adăugat Miron.

Rusia și Ucraina s-au înfruntat adesea cu același echipament militar din epoca sovietic ă - de la tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie până la avioane. Ucraina a pierdut mai puțin de 500 de tancuri de-a lungul conflictului, potrivit unui bilanț realizat de Oryx.

În prezent, Ucraina așteaptă un val de tancuri occidentale avansate, care sunt mai bine echipate decât cele care au dominat câmpul de luptă până acum.

„Se pare că pur și simplu nu le pasă”

Chiar și fără echipamente avansate, armata de la Kiev a reușit totuși să provoace pagube semnificative unora dintre forțele de elită ale Rusiei. O unitate de prestigiu, Armata 1 de tancuri Gărzi, a suferit pierderi grele în mai multe rânduri în timp ce lupta împotriva trupelor ucrainene.

„Rușii nu se pricep foarte bine la utilizarea tancurilor și nici la integrarea tancurilor. Ar fi putut folosi infanteria mecanizată pentru a proteja tancurile, dar se pare că pur și simplu nu le pasă”, a apreciat Miron.

O altă problemă care afectează forța de tancuri a Rusiei a fost lipsa de creativitate sau de manevrabilitate. De pildă, a explicat Edmonds, Rusia are o problemă cu câmpurile de mine, așa cum s-a văzut recent în Vuhledar.

Curățarea unui câmp minat este un proces lent, complicat și organizat care implică mai mulți pași, dar tancurile rusești par să meargă drept prin ele. Unele explodează, altele se retrag sau sunt lovite de rachete ghidate antitanc, iar procesul se repetă atunci când ucrainenii amplasează alte mine.

Este stupid. Pur și simplu îi vezi făcând asta la nesfârșit”, notează Edmonds.

Nu văd niciun fel de adaptabilitate la nivel tactic", a continuat el. Pe de o parte, nu există nicio demonstrație a nivelurilor de pregătire de bază, cum ar fi să știi cum să reacționezi la contact. În plus, rușii nu dau dovadă de inovație, ceea ce expertul atribuie parțial stilului de război al Rusiei - comandamentul de sus în jos, spre deosebire de ceva de genul "ascensiunii" inițiativei de la nivelul inferior, observată în armatele occidentale.

„Ți-ai imagina că în punct vei observa pesemne o mai bună aplicare a manevrei și a armelor combinate", a spus Edmonds despre tacticile rusești. "Dar eu nu văd asta".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro