Cum a schimbat „Generalul Armaghedon” tactica armatei ruse în Ucraina. Așteptările Kremlinului

Cum a schimbat „Generalul Armaghedon” tactica armatei ruse în Ucraina. Așteptările Kremlinului

De când preluat comanda forțelor armate ruse în Ucraina, în octombrie, Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” prin prisma metodelor sale brutale în zone de conflict, a stabilizat liniile de front din Ucraina și a insuflat disciplină trupelor Kremlinului, relatează The Telegraph.

Atacurile rusești au afectat aproape jumătate din infrastructura energetică a țării FOTO Profimedia

Este aprecierea unor analiști militari care au remarcat că, de când Surovikin a preluat comanda pe câmpul de luptă din Ucraina, într-un moment în care armata rusă era în dezordine și cu moralul extrem de scăzut, au putut fi observate anumite modificări tactice, cum ar fi retragerea ordonată din orașul Herson și consolidarea pozițiilor defensive. Totodată, el este cel care a pus în aplicare strategia Kremlinului de a viza infrastructura vitală a țării invadate.

„Este probabil cel mai competent comandant pe care l-a pus Rusia în funcție până acum”, a apreciat Dara Massicot, cercetător senior la Rand Corporation, un centru de reflecție american specializat în probleme de securitate.

O primă provocare cu care s-a confruntat Surovikin a fost să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să permită retragerea forțelor ruse din orașul Herson, notează The Telegraph.

În cursul acelei operațiuni, am remarcat că unii au făcut predicții precum că retragerea peste rău va avea drept rezultat o baie de sânge. Nu s-a întâmplat”, a observat Massicot.

Aceasta, de altfel, a făcut pe Twitter o analiză a modului cum s-a modificat campania rusă sub comanda lui Surovikin - de la tranziția către poziții defensive la strategia din spatele atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Când Surovikin a preluat conducerea în octombrie, frontul de la Harkov se prăbușise, Moscova tocmai ordonase mobilizarea, unii oficiali ruși se gândeau la folosirea armei nucleare. Cu prea multe obiective și prea multe unități distruse, frontul era în mare dificultate.

Mai puține pierderi, poziții mai bine apărate

Prima sarcină a lui Surovikin a fost să mute trupele din vestul Hersonului peste râul Dnipro, ceea ce s-a făcut sub foc, cu puține pierderi rusești. Pierderea a ceea ce mai rămăsese din forțele aeropurtate ruse și a altora nu ar fi lovit doar în moralul trupelor, ci ar afectat puterea generală de luptă.

A doua caracteristică pe care o remarc sub comanda lui Surovikin sunt pozițiile mult mai bine pregătite. Surovikin a ordonat construirea unei rețele de tranșee și poziții defensive în multe zone, deoarece Rusia trece la o poziție defensivă generală pe parcursul iernii.

Grupul Operațional Sud al lui Surovikin a fost singurul sector care a părut să pregătească în mod corespunzător o rețea de poziții, așa că a venit cu acest stil în calitate de comandant. Aceste linii au fost remarcate de forțele ucrainene și unii dintre ei au spus că au le-au făcut contraofensivele dificile.

În al treilea rând: campania de lovituri de precizie împotriva infrastructurii ucrainene este teribilă și este eficientă, având impact asupra alimentării cu apă și electricitate pentru milioane de ucraineni. Din păcate, aceste concepte se regăsesc în unele aspecte ale strategiei militare rusești...

Atacurile asupra infrastructurii fac parte din strategia militară rusă

În strategia rusă, loviturile împotriva infrastructurii critice (și a altor ținte militare) au loc la începutul războiului, timp de mai multe săptămâni și luni înainte de angajarea forțelor terestre. Nu s-a întâmplat aici, probabil din cauza unor decizii politice, adică Moscova a presupus că poate instala un nou guvern.

Mă gândesc la un articol apărut în Voorujenie i Ekonomika în 2021, în care se discuta despre atacurile asupra "protecției antropogene" a unei țări - sisteme de susținere a vieții, cum ar fi canalizarea, tratarea apei, centralele electrice, gările, administrația locală și așa mai departe ...

După cum sugerează acest articol și alte articole rusești asemănătoare, deteriorarea infrastructurii critice civile va crea valuri destabilizatoare de refugiați și va frâna funcționarea guvernului - "efectele secundare" pe care le urmărește.

Rusia lansează loturi mai mari de rachete împotriva Ucrainei și încearcă să deruteze și să copleșească apărarea aeriană ucraineană. Ucraina primește [sisteme de apărare antiaeriană] NASAMS și IRIS-T, dar aceste atacuri reduc stocurile de interceptoare ucrainene.

Dacă luați în considerare acest lucru ca o abordare alternativă la SEAD (suprimarea apărării aeriene inamice), este ceva foarte îngrijorător. Dacă SAM-urile (sisteme antirachete) Ucrainei sunt epuizate, Forțele aerospațiale ruse pot reveni cu mai multe lovituri în profunzime.

Kremlinul primește evaluări mai corecte ale situației

Este posibil ca Surovikin să furnizeze evaluări mai precise Kremlinului. Discursul recent al lui Putin arată că el înțelege, deocamdată, că perspectivele sale militare sunt diminuate și că operațiunea poate dura mult timp și poate întâmpina probleme.

Potrivit lui Putin, 25% din forțele mobilizate se află în unități de luptă, 25% în ariergardă, în timp ce 50% se antrenează în Rusia. Asta sugerează că există un anumit tip de schemă de rotație pentru iarna în interiorul zonei, iar unele forțe ar putea fi în pregătire pe termen mai lung.

În concluzie, Surovikin consolidează pozițiile defensive ale Rusiei cu resursele pe care le are. Sub comanda sa, campania de lovituri de precizie este dăunătoare pentru Ucraina. Este posibil ca el să îi transmită veștile cu acuratețe lui Putin. Transmiterea de vești dezamăgitoare poate fi periculoasă acolo”, a scris Dara Massicot, analist la Rand Corporation.

Ce vrea Putin de la comandantul armatei ruse din Ucraina

Bombardând zilnic cu artilerie și lansând sute de rachete și drone asupra infrastructurii civile, Kremlinul își face un calcul simplu - să slăbească voința unor civili nevoiți să suporte temperaturi negative și beznă.

Caracterul său nemilos și atenția la detalii îl fac pe generalul Surovikin un adversar cu adevărat dificil, a apreciat Mick Ryan , general australian în retragere și analist militar.

Totuși, a adaugat el, la fel ca și pentru alți comandanți militari ruși, gestionarea Kremlinului și a așteptărilor acestuia s-ar putea dovedi a fi o problemă majoră.

„Surovikin nu a fost numit comandant pentru a apăra terenul", a spus el. „Indiferent dacă așteptările sale sunt sau nu realiste, Putin va dori din partea comandantului său militar în Ucraina mai multă agresivitate și succese militare mai importante”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia