„Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis”/Corupție, de asta durează de 10 ani metroul din Drumul Taberei, oameni buni!

„Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis”/Corupție, de asta durează de 10 ani metroul din Drumul Taberei, oameni buni!

„Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis”/Corupție, de asta durează de 10 ani metroul din Drumul Taberei, oameni buni!

Când aranjau licitația la metrou, șefii firmei basce CAF îl citau pe ambasadorul Spaniei: „Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis”, dezvăluie Libertatea.ro .

Firma spaniolă CAF este una dintre favoritele unei licitații în derulare, pentru trenurile de metrou care vor deservi Drumul Taberei.

Mai mulți conducători ai CAF au fost interceptați în 2014 de DNA când primeau informații din Metrorex, trucau licitația pentru cele 51 de garnituri și îl citau pe ambasadorul Spaniei, care îi asigura că, indiferent ce guvern vine, va face plățile către firma CAF.

DNA a avut zeci de probe, înregistrări, fișiere din calculatoarele confiscate, însă nu i-a urmărit penal pe nici unul dintre șefii spanioli care apar în stenograme. 

Libertatea prezintă date incredibile din dosarul penal trimis în instanță în 2015 și terminat, în 2017, fără nici o condamnare cu închisoarea, în condițiile în care vorbim despre un dosar de corupție de 300 de milioane de euro!

Pe 3 decembrie 2014, după alegerile prezidențiale și în plin proces de licitație pentru trenurile de metrou, angajatul CAF Jon Huete discută cu colegul său din România, Ovidiu Băncescu. Ei sunt supărați pentru că decizia asupra câștigătorului, care trebuia să aibă loc în decembrie 2014, fusese mutată de Metrorex în martie 2015.

Băncescu Ovidiu: M-a sunat un prieten de la Metrorex și m-a întrebat dacă mă pot întâlni mâine cu el, la ora opt. Să vedem ce-mi spune. Pe de altă parte, nu știu dacă ai văzut că au amânat data-limită.

Jon Huete: Da. Mi-a atras atenția, pentru că e vorba de o întârziere foarte mare. Așteptam să aibă loc în decembrie și asta e o întârziere de…

Băncescu Ovidiu: După cum ți-am scris, la început, Radu (n.r. – Aurel Radu, directorul general al Metrorex) întreba: ce putem să facem pentru a anula această licitație? Pentru că se face multă vâlvă, mie nu îmi place zarva, eu sunt liniștit. Și Sburlan (n.r. – fostul director general al Metrorex, apoi director de Exploatare) a spus: nu se poate anula. Cine poate semna? Cine își poate asuma responsabilitatea de a anula licitația.

 “Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis”

Jon Huete: De ce voia să o anuleze? Acum două luni nu avuseseră loc alegeri.

Băncescu Ovidiu: Pentru că directorului Radu nu îi place vâlva. Că indiferent cine câștigă, vine altul și face reclamație și tot așa, nu îi place. Că vin toți la el, “domnule Radu”, nu îi place. Și de aceea cred că face asta, amână tot pentru a avea timp să analizeze ofertele. Și amână tot pentru luna martie, pentru că e clar că în luna februarie guvernul va cădea și se schimbă puțin.

Jon Huete: Poate că schimbarea guvernului (n.r. – Guvernul Ponta) nu se va produce așa de repede.

Băncescu Ovidiu: Se poate. Cum a zis ambasadorul: trebuie să așteptăm, pentru că același guvern trebuie să plătească ce a promis.

Jon Huete: În orice caz, ei vor trebui să ofere o explicație, de ce s-a amânat cu trei luni.

Băncescu Ovidiu: Da. Toată lumea întreabă. Toată presa vrea să știe de ce. Au spus 45 de zile și acum de ce s-a amânat.

Jon Huete: N-au răspuns, dar presupun că o vor face. Nu-i așa? Băncescu Ovidiu: Sper că da. Când presa și televiziunile vor face puțină vâlvă, vor trebui să dea un răspuns.

Comisia de licitație îi ajuta pe spanioli

Spaniolii de la CAF erau siguri că vor câștiga, pentru că procurorii au găsit în calculatoarele lor ofertele celorlalte firme și alte e-mailuri dinspre oameni din comisia de licitație.

Băncescu îi dăduse unui om din comisie, Valeriu Picu, felul în care CAF răspunsese la întrebările comisiei, pentru ca omul din comisie să corecteze răspunsurile firmei, să le adapteze și să le facă imbatabile!

Răspunsurile către comisie erau, de fapt, făcute de cei din comisie! Pentru asta aveau nevoie de confidențialitate și încercau să folosească e-mailuri private. Într-o discuție din 21 noiembrie 2014, Jon Huete discută Ovidiu Băncescu.

Jon Huete: Ai un cont de e-mail? E mai bine să nu folosim conturi comune,

Bancescu Ovidiu, pentru orice eventualitate. Ai un cont personal de e-mail, sau așa ceva?

Băncescu Ovidiu: Ba da. Îți trimit adresa mea personală.

Jon Huete: Da, e mai bine. Și eu am una, jon.huete Băncescu Ovidiu: Ce e, Yahoo sau ce?

Jon Huete: gmail.com. JON se scrie J-O-N în bască. J-O-N. Multe dintre fișierele care au circulat între cei care trucau combinația au intrat în posesia DNA, după ce au fost confiscate stenogramele.

În ciuda tuturor acestor probe, DNA a clasat acuzele de abuz în serviciu și luare sau dare de mită pentru toți cei cercetați!

De fapt, mita pe care s-au concentrat procurorii a fost legată doar de două lucruri:

O excursie în Țara Bascilor. Pe banii CAF au fost plimbați următorii oameni din Metrorex: Aurel Radu, Sorin Cristea, Gabriel Sburlan, Liviu Daniel Dinu, Mihai Marian Andronescu, Mihai Zaharescu și Valeriu Picu.

O sumă de 53.000 de lei pe care spaniolii o dăduseră printr-un contract de traducere de documente lui Valeriu Picu, fiul lui Costin Picu, “băiatul cuiva de la Metrorex care ne ajută foarte tare”, așa cum a spus într-o convorbire înregistrată unul dintre angajații CAF.

„Pe ta-su, l-am sprijinit cu alte lucruri mai serioase”

La un contract aranjat de 300 de milioane de euro, este puțin probabil ca aceasta să fi fost mita. Dar la asta au redus procurorii cercetările. Deși ei aveau în stenograme și alte elemente care arătau că recompensa a fost mult mai mare. Pe 6 martie 2015, Băncescu Ovidiu îi spune unei colege de la CAF, Corina, referitor la contractul de traducere oferit lui Costin Picu: “S-a decis să-l sprijinim pe el, pe ta-su, l-am sprijinit cu alte lucruri mai serioase”.

Nimeni n-a cercetat “lucrurile mai serioase” cu care compania CAF l-a sprijinit pe Valeriu Picu, membru în comisia care a atribuit contractul de 1,5 miliarde de lei (300 de milioane de euro) către trustul spaniol.

1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trucarea unei licitații de 1,5 miliarde de lei

Pe 9 februarie 2017, Tribunalul București îl condamnă pe Valeriu Picu (reprezentant Metrorex) la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și pe Ovidiu Băncescu (reprezentant CAF) la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Pe 17 noiembrie 2017, Curtea de Apel îi păstrează pedeapsa lui Valeriu Picu la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și îi scade pedeapsa angajatului CAF Ovidiu Băncescu la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. DNA a trecut aceste două condamnări în statistica succeselor sale pe anul 2017.

Directorul Metrorex Aurel Radu și-a dat imediat demisia și s-a retras pe Coasta de Azur, el fiind unul dintre cei mai bogați bugetari, cunoscut pentru participarea lui la grupul Truică, Pescariu și Bejinariu.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

5 De citit...