Cum acționa rețeaua care dădea pensionari pe bandă. Schema prin care au păcălit statul cu 4,8 milioane de lei

Cum acționa rețeaua care dădea pensionari pe bandă. Schema prin care au păcălit statul cu 4,8 milioane de lei

Poliţiştii şi procurorii au descins luni în București, la 46 de adrese, la persoane care ar fi falsificat şi ar fi oferit altor oameni certificate de încadrare în grad de handicap, pentru ca aceştia să beneficieze de pensie înainte de îndeplinirea stagiului minim de cotizare.

Poliția a ridicat documente și bani de suspecți FOTO Poliția Română

Cu aceste documente ilegale, zeci de persoane au obținut dreptul la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim.

Conform Poliției Române, fărădelegile au început în cursul anului 2019.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că ar fi fost falsificate şi ar fi fost puse la dispoziţia unui număr mare de persoane certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obţinerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fiind constituit un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Astfel, din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2019 şi până în prezent, mai multe persoane, din municipiul Bucureşti şi din judeţele limitrofe, care doreau să se pensioneze, dar nu aveau vechimea necesară, ar fi solicitat şi ar fi obţinut pensie publică, în baza unor certificate de încadrare în grad de handicap falsificate, invocând o prevedere legală ce oferă facilitatea pensionării anticipate persoanelor cu handicap”, a anunțat Poliţia Română.

Toate acele persoane, conform anchetatorilor, ar fi beneficiat de reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fraudând în acest fel bugetul asigurărilor de stat.

60 de persoane beneficiază, fără drept, de pensie de la stat

Până în prezent, susțin polițiștii, au fost identificate peste 60 de persoane care beneficiază, fără drept, de pensie publică de stat, valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului asigurărilor de stat fiind de peste 4.800.000 de lei.

În urma percheziţiilor au fost ridicate documente, instrumente folosite la falsificarea documentelor, sume de bani în lei şi valută, telefoane mobile, precum şi medii de stocare a datelor.

65 de persoane vizate urmează să fie duse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, pentru continuarea cercetărilor.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeş”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...