Cum acționează grupările de ”gabori” care înșală oameni prin metoda ”burlanul”. Bătrân amenințat că îi vor fi scoși dinții cu patentul

Cum acționează grupările de ”gabori” care înșală oameni prin metoda ”burlanul”. Bătrân amenințat că îi vor fi scoși dinții cu patentul

O hotărâre a Judecătoriei Alba Iulia descrie modul în acre acționează grupările de ”gabori” romi, specializați în infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”burlanul”, scrie Ziare.com.

În luna septembrie 2021, patru bărbaţi cu vârste între 21 şi 28 de ani, din Câmpia Turzii, l-au abordat pe un vârstnic de 67 de ani din Alba căruia i-ar fi promis efectuarea de reparaţii la scocurile casei, contra sumei de 300 de lei, iar după finalizarea lucrării i-ar fi cerut 7.500 de lei.

Pentru că a refuzat, unul dintre cei patru l-a luat de mână pe proprietarul locuinței şi l-a strâns în scopul intimidării, iar un altul l-a luat de cealaltă mână şi l-a amenințat că dacă nu îi achită suma de 7.500 lei îi va scoate dinții cu patentul. În final, victima a cedat amenințărilor și le-a dat suma de bani cerută.

„Inculpaţii se deplasează pe teritoriul ţării şi abordează proprietari de locuințe vulnerabili, cărora le propun să le înlocuiască jgheaburile acoperişului pentru un preţ derizoriu, de câteva sute de lei. În cazul în care persoanele vătămate acceptă, inculpații se apucă imediat să demonteze jgheaburile, iar apoi solicită persoanelor vătămate pentru lucrările efectuate o sumă mult mai mare, de câteva mii de lei (6.000 - 8.000 lei), spunându-le că suma comunicată iniţial era pentru un metru liniar de jgheab. Când persoanele vătămate le comunică faptul că nu sunt de acord să plătească suma majorată, devin agresivi, le ameninţă cu acte de violenţă, sau chiar devin violenţi fizic”, susțin procurorii din Alba Iulia.

Deși s-a constatat că faptele comise de inculpaţi prezintă un grad ridicat de pericol social faţă de modul de acţiune al acestora, aceștia fiind cercetați în alte dosare pentru fapte similare, instanța a decis să aplice pedepse cu suspendare.

„Aplicarea unei pedepse cu închisoarea cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei reprezintă un avertisment necesar şi totodată suficient de puternic pentru îndreptarea comportamentului social al inculpaţilor, aceştia putând fi reintegraţi social şi fără izolare în regim de detenţie, această modalitate de executare fiind justificată în raport de datele concrete ale cauzei”, se mai precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Astfel, Gabor Ludovic și Otvos Ioan au primit doi ani de închisoare, iar Gabor Gabor şi Gabor Csaba au fost condamnați la un an și nouă luni, toate pedepsele fiind suspendate pe un termen de trei ani. Cei patru bărbați au fost obligați, de asemenea, să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității. Hotărârea recentă a Judecătoriei Alba Iulia a rămas definitivă.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?