Cum afli dacă ești într-o relație toxică cu banii. Legătura dintre credințele greșite și sărăcie

Cum afli dacă ești într-o relație toxică cu banii. Legătura dintre credințele greșite și sărăcie

Mulți dintre noi nu știu că dificultățile financiare cu care se confruntă nu au o cauză reală, ci mai degrabă una ce ține de credințele greșite și manifestările pe care le au în legătură cu banii.

Propriile credințe limitative legate de bani ne împing către sărăcie FOTO arhivă Adevărul

Pentru unii dintre noi, banul este „ochiul dracului”, „cine are bani, sigur i-a făcut pe căi necinstite sau i-a furat”, ori „banii nu aduc fericirea”. La acestea se adaugă și programele mentale limitative, conform cărora nu sunt suficient de pregătiți pentru a câștiga mai mulți bani sau nu merită să aibă parte de bunăstare financiară.

„Din punct de vedere al psihologiei banilor, starea financiară este rezultatul nivelului pshologic cu care noi abordăm banii. Ca să înțelegem și mai bine legătura noastră cu banii, este important să aflăm care sunt cele cinci căi prin care comunicăm cu banii ”, explică psihologul Stelian Chivu.

Prima cale este convingerea, cea de-a doua sunt programele mentale referitoare la bani, a treia este atitudinea față de bani, a patra sunt stările pe care le avem raportat la aceștia și a cincea cale sunt manifestările față de bani.

„Nu merit să am bani”

Convingerile sunt, de fapt, credințe limitative pe care persoanele care au o relație toxică cu banii le manifestă. Îi recunoaștem ușor după expresiile pe care le folosesc deseori, precum „sărac m-am născut, sărac o să mor”, „nu merit să am bani”, „banii se câștigă greu”, „banii sunt totul” sau „nu știu să fac bani”.

Toate aceste convingeri nu fac altceva decât să programeze mintea subconștientă în limitare sau exces.

„Au fost identificate peste 150 de programe mentale negative legate la relațiile cu banii. Este important să înțegem că aceste convingeri sunt moștenite din familie sau dobândite din societate sau cercul social”, ține să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Specialistul a întâlnit și cazuri de pacienți care manifestau așa numitul sindrom „copilul-împărat”. Este vorba despre acei copii care consideră că lor li se cuvin toți banii părinților și întotdeauna le reproșează că nu primesc suficient de la ei. Și aceasta este o relație toxică cu banii, pentru că indiferent câți bani primesc, nu sunt niciodată mulțumiți.

Trei lucruri pe care e necesar să le ținem sub control

Și atitudinea pe care o avem față de bani este extrem de importantă. „Este esențial să ne analizăm atitudinea pe care o avem față de bani. Este una de respingere? Poate ne dorim foarte mult să avem bani sau îi privim strict ca pe o necesitate. Sunt trei elemente care este absolut necesar să fie controlate”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Cei care, de pildă, au o dorință necontrolată de a avea bani vor face absolut orice, ajungând chiar și la crimă, doar ca să pună mâna pe cât mai mulți bani. Există și cazul celor care cred că dacă muncesc mai mult, vor câștiga mai mult.

Pe termen scurt este posibil să aibă dreptate, dar pentru că pun banii pe primul loc, vor avea și ei o relație toxică cu aceștia și, în plus, vor crea dezechilibre grave pe partea de sănătate și în viața personală.

„Am discuții cu mulți tineri și majoritatea îmi spun că vor bani foarte mulți, într-o perioadă scurtă de timp și fără muncă ca să se distreze. Iată o altă relație toxică cu banii”, remarcă psihologul Stelian Chivu.

Potrivit specialistului, banii trebuie respectați, în sensul de a fi folosiți pentru atingerea unui scop și nu urmăriți obsesiv în tot cee ace facem. Atitudinea față de ei trebuie să fie „când ai bani, ești bine, când nu ai bani, ești bine”. Multe persoane au un sentiment de inutilitate atunci când nu au bani, dezvoltând astfel inconștient o relație toxică cu banii.

„Când simți cu disperare lipsa banilor, exact acest sentiment face ca resursele financiare să se îndepărteze de tine. Acest lucru este general valabil. Cu cât îți dorești mai mult ceva, cu atât acel ceva se va îndepărta nu pentru că ți-l dorești, ci pentru că faci o obsesie din asta”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Cum ne simțim când nu avem bani

Programele mentale negative și emoțiile asociate cu acestea sunt practic nelimitate: „Banii nu cresc în copaci”, „Nu poți avea bani și să fii și fericit”, „este păcat să fii bogat”, „banii se fac greu și se cheltuie ușor”, „numai hoții au bani”.

Toate acestea, odată instalate în mintea subconștientă, nu fac decât să amplifice relația toxică cu banii. Tocmai de aceea este important să ne autoevaluăm sincer și să ne urmărim reacțiile când primim salariul sau o sumă mai mare de bani. La fel de important este să vedem ce simțim când altcineva primește bani.

Vom constata că putem avea sentimente mixte, de iubire-ură sau chiar de frică să avem prea mulți bani. „Este necesar să iubim banii, dar detașat, și astfel să îi atragem permanent”, explică psihologul Stelian Chivu.

A cincea cale de raportare la bani, manifestarea, este esențială ca să înțelegem ce comportament avem față de ei. Sunt persoane care se simt cu adevărat libere când au bani, altora le este frică să nu îi piardă, în timp ce pe unii îi lasă complet indiferenți.

„Banii sunt practic o energie. Când îi punem pe primul loc, suntem condiționați, controlați și chiar manipulați de această energie. Relația cu banii se va îmbunătăți când înțelegem cu adevărat ce este prosperitatea și abundența.

Putem avea prosperitate financiară, dar există și o prosperitate fizică, care înseamnă sănătate. Sunt multe persoane care au bani, dar nu au sănătate. Acestea sunt lecții pentru cei care consideră că banii sunt totul”, susține psihologul Stelian Chivu.

Vindecă relația cu banii

Primul lucru pe care este necesar să îl facem este vindecarea relației noastre cu banii, astfel încât aceștia să nu mai fie văzuți ca un obstacol în viața noastră, ci ca un mijloc pentru un trai mai bun și împlinirea visurilor.

Nu este deloc ușor, deși nu pare la prima vedere. Sunt persoane care au nevoie de un psihoterapeut care să identifice programele negative legate de bani și să găsească apoi tehnica potrivită de vindecare a relației cu banii.

„E necesar să fie găsită o afirmație pozitivă, care să fie repetată de 21 de ori pe zi, dimineața, la trezire, și seara, la culcare, timp de 21 de zile. Este nevoie de această repetiție pentru ca mintea subconștientă să primească noul program pozitiv și să le elimine pe cele negative. << Relația mea cu banii este vindecată, manifest prosperitate și abundență >>”, exemplifică psihologul Stelian Chivu.

Așa se manifestă, de fapt, psihologia banilor. Să știi când anume și cum să folosești aceste afirmații pozitive care ne schimbă relația cu banii.

„Dând banilor valoarea cea mai mare, se pierd adevăratele valori”, avertizează în final specialistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”