Cum ar fi ascuns Papa Ioan Paul al II-lea cazuri de pedofilie ale preoților, pentru a evita scandalurile

Cum ar fi ascuns Papa Ioan Paul al II-lea cazuri de pedofilie ale preoților, pentru a evita scandalurile

Înainte de a fi ales papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1978, cardinalul Karol Wojtyla ar fi ascuns cazuri de pedofilie ale preoților din Biserica Catolică, pentru a evita scandalul. Fapta sa a ieșit la iveală în urma unei anchete jurnalistice prezentate duminică, însoțită de mărturii în sprijin, la televiziunea privată poloneză TVN, potrivit AFP.

Papa Ioan Paul al II-lea, ales în anul 1978 FOTO Arhivă

Trecutul lui Karol Wojtyla, de pe vremea când era cardinal şi episcop de Cracovia (sud), scos la lumină de către jurnaliștii polonezi de investigație, a relevat că acesta a fost tot timpul la curent cu mai multe acte de pedofilie, comise de preoți din dioceza sa.

Ce măsură a luat viitorul papă, pentru a evita scandalul

Viitorul papă Ioan Paul al II-lea a decis să îi transfere pe preoții acuzați de pedofilie de la o parohie la alta, potrivit autorului anchetei, Michal Gutowski. Spre exemplu, unul dintre preoţi a fost trimis în Austria. Mai mult decât atât, în acest caz, cardinalul Wojtyla i-a scris o scrisoare de recomandare cardinalului de Viena Franz Konig, fără a-l informa despre acuzaţiile împotriva preotului.

În cadrul anchetei, Gutowski s-a întâlnit cu victime ale preoţilor pedofili, rudele ale acestora, precum şi cu foşti angajaţi ai diocezei, notează Agerpres.

El citează, de asemenea, documente de la fosta poliţie secretă comunistă SB şi rare documente ale bisericii la care a putut ajunge. Jurnalistul a afirmat că Dioceza de Cracovia i-a interzis accesul la arhivele sale.

S-a mai întâmplat ca Biserica Catolică poloneză să refuze să furnizeze documente, chiar justiţiei sau unei comisii publice de anchetă asupra cazurilor de pedofilie.

Dorind să-şi păstreze anonimatul, un martor a confirmat că i-a raportat personal cardinalului Wojtyla actele pedofile ale unui preot în 1973.

Wojtyla a vrut mai întâi să se asigure că nu este o cacealma. A cerut să nu raporteze nicăieri, a spus că se va ocupa de asta , a declarat acest bărbat, adăugând că prelatul l-a întrebat explicit dacă problema poate rămâne acoperită.

Ceea ce aţi descoperit este revoluţionar, deoarece arată ceea ce mulţi oameni au bănuit ani de zile, că Ioan Paul al II-lea ştia că această problemă exista dinainte de a deveni papă , a declarat în reportaj Thomas Doyle, fost preot catolic american, specialist în drept canonic şi autor al unuia dintre primele rapoarte despre abuzurile clerului catolic din Statele Unite.

Trebuia să ştie, dar nu exista nicio dovadă. Iar acolo avem dovezi , a subliniat el.

O carte cu acuzaţii similare împotriva lui Karol Wojtyla va fi lansată miercuri în Polonia. Rezultat al unei anchetei realizate de jurnalistul olandez Ekke Overbeek, se intitulează Maxima Culpa. Ioan Paul al II-lea ştia .

Mai multe cazuri de pedofilie în rândul clerului, dezvăluite în principal de media, au zguduit Biserica Catolică poloneză în ultimii ani. Câţiva înalţi responsabili polonezi au fost sancţionaţi de Vatican.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?