Cum ar putea arăta viitorul tanc de luptă al armatei SUA

Cum ar putea arăta viitorul tanc de luptă al armatei SUA

Viitorul tanc principal al armatei SUA ar putea fi o versiune mai ușoară și mai sofisticată a modelului M1 Abrams, ce poate fi disponibilă mai rapid decât o nouă generație de tancuri, relatează Insider.

Armata SUA a prezentat prototipul AbramsX, versiunea mai ușoară a M1-urilor FOTO General Dynamics

Producătorul tancurilor Abrams, General Dynamics, a prezentat o versiune actualizată a modelului M1, și anume prototipul AbramsX, care se distinge prin turela fără pilot și propulsia hibridă diesel-electric.

AbramsX este un proiect-pilot, de tranziție către următoarea generație de tancuri de luptă, așteptată nu mai devreme de 2050, de testare a unor noi tehnologii sau reproiectarea unora deja disponibile.

Noua versiune este un compromis între putere de foc, blindaj și mobilitate, și este gândit să rezolve principala problemă a modelelor Abrams, și anume faptul că sunt masive și grele – prin comparație cu tancurile rusești T-42, de 45 de tone, respectiv cele chinezești Type 99A, de 55 de tone.

Ultima versiune a tancurilor Abrams cântărește aproape 80 de tone datorită îmbunătățirilor precum sistemul Trophy Active Protection System menit să doboare proiectile anti-tanc. Greutatea lor le face imposibil de remorcat de pe câmpul de luptă dacă devin nefuncționale.

Prin contrast, AbramsX, deși respectă îndeaproape designul modelelor vechi, cântărește doar 60 de tone, mulțumită unor compromisuri precum o turelă de dimensiuni mai mici, cu blindaj mai ușor, cu încărcare automată, permițând reducerea echipajului de la 4 la 3. Turela va fi dotată cu o stație de armament controlată de la distanță, cu un tun de 30 mm, și de un nou tun de 120 mm de tip XM360, mai ușor.

De asemenea, motorul hibrid-electric permite o economisire a combustibilului de 50% față de turbina cu gaz a versiunilor M1, ușurează problemele de mentenanță și logistică, și poate opera silențios echipamentele electronice în anumite condiții.

AbramX este dotat și cu elemente de ultimă oră, fiind echipat cu șase drone kamikaze Switchblade 300 și capabilități bazate pe inteligență artificială.

Este vorba despre arta posibilului cu tehnologia existentă", a declarat Mark Hu, manager de dezvoltare a afacerilor din SUA pentru GDLS. "Ceea ce poți obține acum față de așteptarea unui <<unobtainium>> [element inaccesibil] care ar putea deveni în cele din urmă disponibil abia în 2050 sau 2068."

"În esență, toate capacitățile de pe AbramsX vor fi gata pentru a fi integrate într-un nou tanc de luptă principal sau modernizate pentru actuala flotă Abrams, în termen de 18 până la 24 de luni", a spus Tim Reese, director de dezvoltare pentru SUA în cadrul General Dynamics Land Systems.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro