Cum ar putea strica planurile lui Putin decizia Curții Penale Internaționale, potrivit unor surse apropiate Kremlinului

Cum ar putea strica planurile lui Putin decizia Curții Penale Internaționale, potrivit unor surse apropiate Kremlinului

Surse apropiate de autoritățile ruse au dezvăluit pentru Meduza că mandatul de arestare emis zilele trecute de Curtea Penală Internațională pe numele lui Putin a luat pe nepregătite administrația de la Kremlin și că restricțiile severe de călătorie ar putea strica planurile președintelui rus pentru campania prezidențială din 2024.

Vladimir Putin l-a primit recent la Moscova pe președintele chinez Xi Jinping FOTO PROFIMEDIA

Meduza a aflat pe surse că decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare pentru crime de război comise în Ucraina pe numele lui Putin și a comisarului său pentru drepturile copilului a constituit o surpriză majoră pentru Kremlin: două surse apropiate Kremlinului au declarat că autoritățile rusești nu prevăzuseră o atare situație.

Premergător alegerilor prezidențiale din 2024, Kremlinul își făcuse planuri să prezinte votanților o imagine a lui Putin ca fiind un „războinic ce luptă împotriva Vestului”, respectiv un „apărător al țărilor din America Latină și Africa împotriva opresiunii coloniale”, au declarat sursele Meduza. Or, pentru a putea derula această campanie Putin ar fi obligat să facă vizite peste hotare. E posibil ca aceste călătorii să iasă din discuție după mandatul de arestare emis de CPI, întrucât președintele rus ar putea fi teoretic reținut în oricare dintre cele 123 de țăr i semnatare ale Tratatului de la Roma prin care a fost înființată Curtea.

Potrivit unor surse apropiate administrației sale, Kremlinul se întreabă cum ar fi posibil să "asigure securitatea" președintelui rus, având în vedere noile circumstanțe.

Sursele Meduza au notat că, chiar și după ce Putin a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, acesta a călătorit în mod regulat în străinătate și a participat la diverse forumuri și summituri. De pildă, în vara anului 2022, a mers în vizită în Tadjikistan, Turkmenistan și Iran, iar în toamnă a întreprins vizite în Uzbekistan, Kazahstan și Armenia. Totuși, Putin nu a mers în nicio țară occidentală de când a declanșat războiul în Ucraina.

Potrivit a două surse apropiate administrației ruse, aceste călătorii au fost foarte importante pentru propaganda internă, printre altele, deoarece mass-media proguvernamentală din Rusia le puteau menționa în timp ce încerca să-i convingă pe cetățeni că Rusia "are în continuare mai mulți prieteni decât detractori" și că rămâne "unul dintre pilonii lumii multipolare".

Restricțiile privind vizitele peste hotare vor funcționa în direcția opusă. Înainte de mandat, călătoriile [lui Putin] în străinătate erau făcute în combinație cu călătoriile șefilor de stat la Moscova. Acum, nu va fi posibil să mai aibă întrevederi cu aceeași frecvență - nu poți invita în mod constant pe toată lumea să vină la tine", a declarat o sursă.

Dificultățile președintelui în ceea ce privește călătoriile în străinătate se prefigurează deja: în august 2023, Africa de Sud urmează să găzduiască următorul summit BRICS al economiilor emegente (din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), iar Cape Town a declarat deja că este "conștient de obligația sa legală" în raport cu mandatul CPI.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul rămâne "calm" și va "continua să lucreze". Pe de altă parte, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a calificat mandatul drept "agresiune împotriva Rusiei", în timp ce șeful Comitetului rus de anchetă, Alexander Bastrikin, a cerut o evaluare juridică a deciziei și identificarea judecătorilor care au emis ordinul.

Surse apropiate Kremlinului au declarat pentru Meduza că administrația Putin crede că CPI ar putea emite mandate de arestare împotriva mai multor oficiali ruși pe viitor, inclusiv pe numele guvernatorilor instalați de Rusia în regiunile din care au fost luați copiii ucraineni.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război.

Curtea a declarat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

"Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic", a reacţionat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Putin l-a primit pe Xi Jinping la Moscova

Liderul chinez Xi Jinping și-a încheiat miercuri vizita de stat de trei zile pe care a întreprins-o la Moscova la invitația omologului său rus Vladimir Putin.

Întâlnirea a fost concretizată de semnarea unei declarații comune privitoare în special la politica externă a Statelor Unite.

„Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună”, i-a spus Xi lui Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”