Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. A fost chemat un expert pentru o soluție tehnică

Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. A fost chemat un expert pentru o soluție tehnică

Situația la Roșia Montană continuă să fie critică. La fața locului a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat. A fost chemat un expert pentru a oferi o soluție tehnică, scrie Adevărul .

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

Se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Surparea și canalul de evacuare a apei FOTO Vasile Morariu

„Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora”, a transmis duminică dimineața ISU Alba.

Fisura este la circa 10 metri de lac FOTO Adevărul
Fisura este la circa 10 metri de lac FOTO Adevărul

S-a surpat galeria de fund

„După cum cunoașteți, ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe. Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineințeles autoritățile locale care au fost implicate încă de la orele 16:00 verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. Am intrat în legătură cu ei și în final, după mai multe consultări, inclusiv cu domnul prim-ministru și cu ministrul Bode, decizia finală a fost de a evacua 268 de persoane din zona unde există un potențial de risc, până la stabilirea situației și a nivelului de risc”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat FOTO ISU Alba
Raed Arafat FOTO ISU Alba

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Vlad Sorin, a spus că s-a format o breșă în aval de dig.

„S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificară. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică. Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La stația meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitațiile fiind în scădere. Așteptăm pornirea pompelor și soluția expertului”, a precizat șeful SGA Alba.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace: ISU Alba - 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie. Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;. A fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;. IJJ - 60 jandarmi cu 15 auto; IPJ Alba - 16 polițiști cu 7 auto.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”