Cum arată noul teritoriul pe care ÎL VREA Rusia - FOTO

Cum arată noul teritoriul pe care ÎL VREA Rusia - FOTO

Situată în colţul nord-vestic al Georgiei, între Marea Neagră în sud-vest şi munţii Caucaz şi Rusia în nord-est, Abhazia era pe vremuri cunoscută drept destinaţia de vacanţă de top a elitei sovietice. În prezent, această regiune care şi-a declarat independenţa de Georgia în 1999, a semnat un acord de alianţă şi parteneriat strategic cu Rusia.

Abhazia, regiunea separatistă care provoacă tensiuni între Rusia şi Georgia. Cum arată şi ce istorie are fosta destinaţie de vacanţă a elitei sovietice - FOTO, VIDEO (Imagine: captură video)

  • Populaţia: 250.000 de locuitori după numărătoarea din 2003, faţă de 550.000 în 1991

  • Capitala: Suhumi

  • Limbi vorbite: abhaza, rusa

  • Moneda: rubla

  • Religii principale: creştinismul, islamismul

  • Preşedinte: Raul Khajimba, prorus, absolvent al şcolii pentru servicii secrete KGB. A fost ales în funcţie în august 2014, într-un scrutin prezidenţial denunţat ilegal de către Uniunea Europeană şi Georgia. L-a înlocuit la conducerea abhazilor pe Alexnadru Ankvab, forţat să demisioneze după acuzaţii de corupţie.


Lupta Abhaziei pentru independenţa faţă de Georgia a început pe măsură ce destrămarea Uniunii Sovietice a dus la prăbuşirea economiei. Odată cu încercarea Moscovei de a-şi consolida influenţa în fostele teritorii sovietice, Abhazia a cunoscut investiţii majore din partea Rusiei, potrivit unui profil al regiunii prezentat de BBC .

Îndelungata istorie a Abhaziei a fost dintotdeauna strâns legată de cea a Georgiei, deşi limba este diferită şi mai apropiată de mai multe limbi vorbite în Caucazul de Nord.

Începând cu secolul IX î.Hr., Abhazia a făcut parte din regatul Colchida, aflat sub dominaţia Georgiei, adoptând creştinismul în secolul VI.

În secolul VIII e.n., Abhazia a devenit un stat independent, înainte de unirea cu regatul medieval al Georgiei în 1008. În secolul al XIX-lea, regiunea extinsă a căzut sub dominaţie rusească, iar în 1864 Abhazia a fost anexată la Imperiul Rus.

După revoluţia Bolşevică, Abhazia a început să dobândească autonomie, înainte însă ca Stalin să o incorporeze în Republica Sovietică Socialistă Georgiană în 1931. Deşi, formal, a rămas o republică autonomă a URSS, nu se întrevedeau semne de autonomie autentică, iar cultura etnică abhază a fost suprimată în favoarea celei georgiene, suprimare care s-a estompat după moartea lui Stalin, în 1953.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?