Cum arăta și ce putea face primul telefon mobil din lume, folosit acum o jumătate de secol VIDEO

Cum arăta și ce putea face primul telefon mobil din lume, folosit acum o jumătate de secol VIDEO

La 3 aprilie 1973 a fost realizată prima convorbire de pe un telefon mobil. Inventatorul acestuia este considerat Martin Cooper, iar aparatul a fost primit poreclele de „cărămida” sau „pantoful”.

Martin Cooper și primul telefon mobil FOTO: San Diego Union-Tribune

În timp ce se deplasa pe Sixth Avenue din New York, Martin Cooper a realizat o convorbire cu Joel S. Engel, șeful direcției de cercetare de la Bell Telephone Laboratories, cel care avea un proiect similar în derulare. Cooper l-a informat pe interlocutorul său că discuţia este purtată prin intermediul unui dispozitiv telefonic mobil.

DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) a fost prototipul utilizat de Cooper pentru prima convorbire de pe un telefon mobil din istoria telecomunicaților. Aparatul cântărea peste un kilogram, avea lungimea de 25 de centimetri, fără a lua în calcul antena, lăţimea de aproape 9 centimetri şi 4,5 centimetri măsura grosimea.

Martin Cooper și primul telefon mobil - arhiva foto

Martin Cooper și primul telefon mobil - arhiva foto

O convorbire putea să dureze maximum 30 de minute, iar timpul de încărcare a bateriei era de circa 10 ore, arată knowyourmobile.com.

După un deceniu, în 1983, Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume - Dyna TAC 8000X - model aprobat de Comisia Federală pentru Comunicaţii, în vederea comercializării pentru publicul larg. Prețul cu care a apărut pe piață primul telefon mobil era de 3.995 de dolari.

Faţă de prototipul prezentat de Cooper, noua variantă a telefonului mobil cântărea 790 de grame, iar memoria agendei putea înregistra 30 de numere. Aspectul şi mărimea i-au adus telefonului poreclele de "cărămida" sau "pantoful".

Telefoanele DynaTAC au continuat să fie fabricate din 1984 până în 1994. Deşi au fost permanent îmbunătăţite, aceste modele au început să piardă din popularitate în favoarea telefoanelor celulare Motorola MicroTAC. Acestea erau cele mai mici şi mai uşoare telefoane celulare la momentul lansării lor, 25 aprilie 1989.

Ce spune acum Cooper despre invenția sa

La 50 de ani de la primul apel mobil din istorie, "părintele mobilului", Martin Cooper, are opinii divergente despre efectele şi implicaţiile creației sale. Pe de o parte, el consideră că telefoanele inteligente din prezent au un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor, arată Agerpres.

Pe de altă parte, Cooper este de părere că am ajuns, poate, dependenţi într-o măsură prea mare de aceste gadgeturi. "Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile", a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani, din biroul său din Del Mar, California. "N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei", a completat celebrul inginer american.

În 2013, Martin Cooper a devenit membru al Academiei Naţionale de Inginerie a SUA, prilej cu care a fost distins cu Premiul "Charles Stark Draper" pentru Inginerie. În acelaşi an, i-a fost decernat Premiul Marconi, pentru contribuţia adusă dezvoltării comunicaţiilor mobile

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”