Cum arată subteranele combinatului Azovstal. Mii de ucraineni se adăpostesc în buncăre și tuneluri dispuse pe șase niveluri

Cum arată subteranele combinatului Azovstal. Mii de ucraineni se adăpostesc în buncăre și tuneluri dispuse pe șase niveluri

De câteva săptămâni, 2.000 de militari și 1.000 de civili din Mariupol se ascund de bombardamentele rusești în combinatul siderurgic Azovstal. Cotidianul german BILD a publicat o diagramă care arată cum sunt împărțite cele șase niveluri subterane ale uzinei, ultimul bastion de rezistență din orașul-port asediat de ruși, scrie Digi24 .

În Mariupolul aflat sub asaltul forțelor ruse, combinatul ce aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei și civilii din oraș.

Putin orders troops to Blockade instead of storming Mariupol Steel Plant, Ukraine - 22 Apr 2022 Civili adăpostiți în subteranele combinatului Azovstal din Mariupol. Foto: Profimedia Images

Trupele ucrainene care s-au retras în uriașul combinat siderurgic Azovstal din Mariupol ar putea rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri, susține un expert militar britanic.

Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov.

În subteran, există o vastă rețea de buncăre și tuneluri, cu o lungime de peste 24 de kilometri, pe șase niveluri.

Cotidianul german BILD a publicat o diagramă care arată cum sunt împărțite subteranele uzinei Azovstal.

bild azovstal tuneluri Sursa foto: BILD

1. La suprafață, în interiorul combinatului, sunt amplasate tancuri și piese de artilerie ucrainene.

2. Lunetiști se ascund în clădirile din combinat.

3. Un buncăr din timpul Războiului Rece.

4. Civilii se ascund între al doilea și al patrulea etaj subteran al combinatului. Proviziile de mâncare și de muniție se află acolo.

5. Buncărul are un sistem independent de alimentare cu electricitate și apă.

6. Tunelurile subterane au lungime totală de 24 de kilometri și îi protejează pe cei adăpostiți aici de bombardamente.

7. Luptătorii ucraineni sunt localizați la ultimul nivel în subteran.

Moscova a declarat săptămâna trecută victoria la Mariupol și a spus că forțele sale nu trebuie să preia controlul asupra fabricii.

„Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale. Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, i-a cerut Putin lui Șoigu, săptămâna trecută.

Kievul a spus însă că orașul continuă să reziste. Sâmbătă, un consilier prezidențial ucrainean, Oleksi Arestovici, a declarat că forțele ruse au reluat atacurile aeriene și au încercat să ia cu asalt combinatul.

profimedia-azovstal satelit Imagini din satelit cu combinatul Azovstal din Mariupol. Foto: Profimedia Images

Autoritățile ucrainene spun că sunt câteva mii de militari și civili care se află în interiorul fabricii de oțel și au cerut în mod repetat o încetare a focului pentru a permite civililor să plece în siguranță. Aceasta, în condițiile în care oamenii blocați înăuntru rămân fără mâncare și apă.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria