Cum arată unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase trasee montane din România. Peisaje și cascade ce îți taie respirația VIDEO

Cum arată unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase trasee montane din România. Peisaje și cascade ce îți taie respirația VIDEO

Amenajat în 2012, traseul montan ce trece prin cheile Valea lui Stan din județul Argeș are câțiva kilometri și peisaje ce îți taie respirația.

Traseul trece prin mai multe cascade din Argeș FOTO Salvamont Argeș

Traseul este unul dintre cele mai frumoase trasee de chei din România și din estul Europei. Canionul impresionează prin îngustimea văii, cu pereţi de stâncă ce se înalţă ameţitor, într-un peisaj sălbatic.

Traseul este unul deosebit de spectaculos, înaintarea de-a lungul canionului făcându-se în procent majoritar cu sprijinul amenajărilor, de-a lungul văii existând scări metalice, cabluri, podețe, balustrade și pasarele între versanții pârâului.

Amenajările au fost realizate, în urmă cu 11 ani, de Salvamont Argeș, acestea fiind definitivate în urma mai multor schimburi de experiență cu salvamontiștii francezi din Savoia.

Amenajările de pe traseu conferă asigurări atât pentru turiști, facilitând și intervenția cu targă a salvatorilor în caz de accident montan.

„Acesta este drumul de acces al Hidroelectrica către un stăvilar ce vine în susul văii. Drumul până acolo este prin chei, cu scări metalice, cu cabluri, în cazul în care cineva se simte în nesiguranță și dorește să se asigure cu hamuri. Recomandăm ca cei care fac traseul să poarte cască, deoarece mai pot cădea pietre de sus. Până la stăvilar, diferența de nivel este de aproximativ 200 de metri. Se trec mai multe cascade verticale ce au scări pe lângă ele. Peisajul este unul foarte frumos. Traseul nu este pentru toată lumea, chiar dacă a devenit extraordinar de popular. Trebuie purtați bocanci, nu trebuie să suferiți de vertijuri, deoarece scările verticale au între cinci și 12 metri”, a declarat pentru ”Adevărul” Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Traseul începe chiar din Transfăgărășan , la aproximativ un kilometru în amonte de Cetatea Poienari, unde este o curbă în ac de păr și se vede marcajul traseului.

„Partea foarte interesantă este până la stăvilar și înapoi, strict pe partea de canion. Ca durată, traseul dus-întors poate fi parcurs în vreo trei ore. Ca lungime, traseul pe partea de chei are undeva în jur de maximum patru kilometri”, adaugă Ion Sănduloiu.

Mai trebuie precizat că la intrarea pe traseul deosebit de spectaculos se află un panou turistic informativ, unde sunt scrise regulile ce trebuie respectate de către cei care doresc să parcurgă acest traseu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?