Cum au ajuns extremiștii ruși să lupte pentru Ucraina. „Când prima rachetă a căzut asupra Kievului, totul s-a schimbat“

Cum au ajuns extremiștii ruși să lupte pentru Ucraina. „Când prima rachetă a căzut asupra Kievului, totul s-a schimbat“

Prezența grupărilor rusești de extremă dreapta de ambele părți ale conflictului este un semn al unei fracturi ideologice a mișcării ultranaționaliste din Rusia.

Danil Iugoslavski este un rus care luptă pentru Ucraina FOTO: Facebook

Danil Iugoslavski îl ura de mult timp pe Vladimir Putin. Lucrătorul din domeniul tehnologiei spune că a protestat pentru alegeri corecte în Rusia timp de mai mulți ani înainte de a-și părăsi disperat țara natală în 2017 și de a se stabili în cele din urmă în Spania.

Chiar și așa, nu a bănuit niciodată că dorința sa de a-l răsturna pe președintele rus îl va pune într-o zi în situația de a se alătura unui grup paramilitar de extremă dreapta fondat de un fost huligan de fotbal cunoscut sub numele de White Rex și mărșăluind în războiul din Ucraina, potrivit reuters.com.

"Când prima rachetă a căzut asupra Kievului, totul s-a schimbat pentru mine", a declarat tânărul de 29 de ani pentru Reuters la Varșovia, în ianuarie, înainte de a trece în Ucraina pentru a se alătura Corpului Voluntarilor Ruși (RVC), o unitate formată din ruși care luptă împotriva propriei țări alături de forțele ucrainene.

RVC a fost fondat de Denis Kapustin, născut la Moscova, cunoscut și sub numele de Denis Nikitin sau sub numele de război White Rex. Proiectul de monitorizare Antifascist Europe spune că acesta este un neonazist și un adept al supremației albilor.

Nikitin, care a refuzat să fie intervievat pentru acest articol, s-a descris în mod frecvent ca fiind un naționalist care luptă pentru o Rusie care aparține etnicilor ruși, deși a respins caracterizările neonaziste și de supremație a albilor.

Iugoslavski a declarat că nu a aderat la nicio gândire de extremă dreapta și că se consideră un pacifist de stânga, dar a insistat că necesitatea de a-l învinge pe Putin a depășit orice context politic.

Max Smit, care a trecut în Ucraina împreună cu Iugoslavski, nu a ținut niciodată o armă în mână înainte de a se alătura RVC. Rusul în vârstă de 35 de ani, care a lucrat constructor în Europa de Vest în ultimii ani, a declarat că rudele sale l-au numit nazist și i-au spus să se roage lui Dumnezeu să îl ierte atunci când și-a tatuat stema Ucrainei în semn de susținere a națiunii invadate.

"M-am deconectat complet de la viața pe care o aveam", a spus el într-un apel Telegram din Ucraina în aprilie. "Viața personală și războiul sunt două lucruri incompatibile. Am venit aici pentru a mă dărui complet războiului".

Relatările lui Iugoslavski, Smit și ale altor doi ruși care s-au alăturat luptei împotriva guvernului lor arată modul în care activiștii anti-Putin canalizează luptătorii civili către cauza Ucrainei, în timp ce țara se pregătește să lanseze o contraofensivă.

Prezența grupărilor rusești de extremă dreapta de ambele părți ale conflictului este, de asemenea, un semn al unei fracturi ideologice a mișcării ultranaționaliste din Rusia, a declarat politologul Mark Galeotti, șeful companiei de consultanță Mayak Intelligence, cu sediul la Londra, și autorul mai multor cărți despre armata rusă.

Grupurile care caută o restaurare a puterii istorice a Rusiei se confruntă cu alte grupări, precum RVC, care se opun invaziei lui Putin și doresc un stat rus mai mic, etnic, a adăugat el.

"Unii cred că lupta Ucrainei împotriva maleficului imperiu rus este cauza lor. Și mai sunt unii care cred că lupta pentru patrie este cauza lor", a spus Galeotti, numind Grupul Rusich și ENOT Corp printre unitățile paramilitare de extremă dreapta care luptă de partea Rusiei.

Alianțele complexe din timpul războiului încurcă una dintre justificările oferite de Putin pentru invazie, și anume că Ucraina trebuia eliberată de neonaziști - o afirmație respinsă de Kiev și de Occident, care acuză Moscova de acaparare de teren.

Kremlinul, care a declarat că alegerile din Rusia sunt deschise și oneste, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la activitățile și recrutările RVC sau cu privire la grupurile de extremă dreapta care luptă de partea Rusiei. Reuters nu a reușit să contacteze Grupul Rusich sau ENOT pentru comentarii.

”Naționalist nu înseamnă fascist”

Până în prezent, a existat puțină opoziție vizibilă față de războiul din Ucraina chiar în Rusia, unde legile au fost înăsprite pentru a reprima disidența.

RVC a ajuns pe prima pagină a ziarelor în martie, când a revendicat responsabilitatea pentru un raid transfrontalier pe teritoriul rus, pe care Putin l-a denunțat ca fiind un atac terorist și a declarat că luptătorii implicați au deschis focul asupra civililor aflați într-o mașină, inclusiv asupra copiilor. Guvernatorul regiunii de frontieră a declarat că atacul a ucis două persoane și a rănit un băiat de 11 ani.

Un membru de rang înalt al RVC, pe nume Vladimir, cu numele de război Cardinal, a declarat pentru Reuters prin apelul Signal în februarie că unitatea număra până la 200 de luptători, deși Reuters nu a putut verifica independent această cifră.

Aceasta este totuși o fracțiune din sutele de mii de soldați și voluntari care luptă în Ucraina și din miile de străini care au luptat împotriva forțelor rusești de acolo.

Iugoslavski și Smit au declarat că au trecut în Ucraina din Varșovia după ce au răspuns la un apel la arme postat pe YouTube de către Consiliul Civic, un grup de activiști anti-Putin cu sediul în capitala poloneză care recrutează luptători pentru RVC.

Odată ajunși la Kiev, ei au declarat că armata ucraineană le-a făcut un test poligraf și un examen psihologic și mai mult de două luni de pregătire militară de bază.

Când Reuters a vorbit din nou cu bărbații la începutul lunii aprilie, prin telefon și mesagerie online, aceștia se așteptau să plece pe front în curând, Iugoslavski ca paramedic de teren și Smit ca operator de drone. Cofondatorul Consiliului Civic, Denis Sokolov, a confirmat că au fost detașați pe front luna trecută, adăugând că Iugoslavski a fost împușcat între timp în picior, dar că se recuperează.

Sokolov, de origine rusă, a declarat că acest consiliul nu are o ideologie de extremă dreapta și că urmărește să recruteze orice luptător pregătit să apere Ucraina, adăugând că obiectivele sale se suprapun cu cele ale RVC doar în ceea ce privește dorința de a-l înlătura pe Putin și de a căuta o disoluție a Rusiei în forma sa imperială actuală.

"Un naționalist rus nu este un fascist rus", a declarat Sokolov pentru Reuters la birourile din Varșovia ale consiliului, referindu-se la membrii RVC. "Avem un inamic comun și trebuie să ne unim".

Legiunea străină a Ucrainei

Serviciul de informații militare al Ucrainei, GUR, a declarat pentru Reuters că unitatea este legată de Legiunea Internațională - o divizie militară străină înființată după invazie, care include luptători din zeci de țări. Un purtător de cuvânt al Legiunii a declarat însă că aceasta nu are nicio legătură cu RVC.

Consiliul Civic lucrează cu un intermediar ucrainean din Varșovia care a declarat pentru Reuters că a lucrat pentru armata ucraineană și a ajutat la pregătirea actelor pentru voluntarii străini și i-a însoțit la graniță pentru a facilita trecerea.

Intermediarul a refuzat să fie numit din cauza caracterului sensibil al problemei, deși Reuters a văzut un document al Ministerului ucrainean al Apărării care îl identifică pe acesta și rolul său în recrutarea de voluntari și cere autorităților poloneze să îl sprijine.

Potrivit lui Sokolov, luptătorii RVC au primit salarii regulate de la Ministerul ucrainean al Apărării.

Ministerul Apărării de la Kiev nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la salariile RVC, la intermediar sau la document. Ambasada Ucrainei în Polonia și guvernul polonez nu au răspuns, de asemenea, la solicitările de comentarii cu privire la activitățile Consiliului Civic și ale RVC.

Nikitin a înființat RVC în august anul trecut

Unitatea afirmă pe canalul său Telegram că dorește să vadă dizolvarea Rusiei de astăzi în diferite state etnice, lăsând un stat rusesc în care rușii ar fi grupul etnic dominant. Aceasta poartă simbolurile Armatei de Eliberare a Rusiei anticomuniste, care a luptat sub comanda naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nikitin, care s-a mutat în Ucraina în 2017, a trăit în țări din Europa în cea mai mare parte a ultimelor două decenii, după ce a părăsit Rusia natală împreună cu familia sa în 2001.

Fondatorul RVC, care are în jur de 30 de ani, a organizat turnee de arte marțiale mixte de extremă-dreapta și a fost implicat în mișcările huliganilor din fotbalul rusesc și german, ceea ce a dus la ridicarea permisului de ședere în Germania. De asemenea, el și-a lansat propria marcă de îmbrăcăminte, White Rex, cu logo-ul Black Sun preferat de grupurile neonaziste.

Vladimir "Cardinalul", membru al RVC, care se descrie ca expert ideologic al unității, a declarat că grupul nu urăște alte etnii.

"Vrem să ne păstrăm nu doar identitatea noastră, ci și pe cea a altora. Nu spunem că vrem să exterminăm alte popoare, credem că imperialismul este distructiv pentru toată lumea", a declarat el.

"Actuala Federație Rusă este o Uniune Sovietică nedesființată care ar trebui să se dezintegreze", a adăugat el. "Noi am dori să creăm un stat național rusesc".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”