Cum au ajuns foștii șefi din Interne Cătălin Ioniță, Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș tineri pensionari

Cum au ajuns foștii șefi din Interne Cătălin Ioniță, Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș tineri pensionari

Trei persoane cu funcții de conducere în instituții de forță ale Ministerului de Interne s-au pensionat, în jurul vârstei de 40 de ani, în ultimele luni. Este vorba despre Cătălin Ioniță (44 de ani), fost șef al Direcției Generale Anticorupție, Cătălin Ionuț Sindile (42 de ani), fost șef al Jandarmeriei Române și ulterior al Școlii de Aplicație a Jandarmeriei și Sebastian Cucoș (45 de ani), fost șef al Jandarmeriei Capitalei și Române. Cei trei mai au ceva în comun, au fost implicați în diverse scandaluri. Sindile și Cucoș s-au pensionat pe caz de boală, nu și Ioniță.

Povestea pensionării lui Cătălin Ioniță

Fost șef al DGA, Cătălin Ioniță a fost retras de la conducerea instituției după ce a rămas fără avizul ORNISS, cel care permite accesul la informații secrete, necesară exercitării funcţiei.

Conform surselor G4Media.ro, Ioniță a vrut să se pensioneze și în 2018, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a pus sub învinuire în dosarul de corupție, însă ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, a refuzat, deoarece MAI se confruntase cu un scandal pe tema pensionarărilor anticipate. Ulterior, Ioniță ar fi încercat pensionarea și din motive medicale, fără succes, din nou, pentru că nu ar fi îndeplinit condițiile, spun aceleași surse.

De notat, în mod uzual, în situații similare, procedura presupune punerea la dispoziție pentru o perioadă de maximum un an, timp în care persoanei în cauza îi sunt oferite alternative profesionale. În cazul de față, după nici o lună, lui Ioniță nu i s-ar fi găsit o altă funcție, drept urmare i s-a aprobat solicitarea de trecere în rezervă.

  • G4Media.ro a formulat o solicitare către Ministerul de Interne prin care a cerut explicații suplimentare privind trecerea în rezervă a lui Cătălin Ioniță. Vom reveni cu punctul de vedere al MAI.

În 2018, timp de cinci luni, Cătălin Ioniță a condus Inspectoratul General al Politiei Romane. Atunci a fost implicat într-un scandal care a dus la schimbarea lui Mihai Tudose, pe atunci premier. Ioniță a explicat public într-o scrisoare deschisă că nu și-a dorit funcția de șef al Poliției Romane, pe care ar fi acceptat-o în urma unor presiuni. A mai spus și că a fost pus să-și scrie demisia chiar înaintea unei deplasări în SUA, iar familia lui ar fi fost filată.

Ioniță a fost urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și fals în declarații, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1. DNA a anunțat în 2019 că a clasat dosarul.

În ianuarie 2019, publicația PressOne l-a acuzat pe acesta că a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină, iar în replică Ioniță a declarat în presă că a facut totul cu bună credință și că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.

Personaje-cheie în dosarul 10 August, pensionate pe caz de boală

Și Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, ambii foști șefi ai Jandarmeriei, personaje principale în protestul din 10 august 2018, s-au pensionat din motive medicale. Cel dintâi din pricina unor probleme la picior, cel de-al doilea din cauza unor probleme la inimă, potrivit surselor G4Media.ro.

Anunțul trecerii în rezervă a lui Cucoș a venit de la Marcel Vela în luna martie.

„Astăzi am luat o decizie foarte importantă! Având în vedere concluziile Comisiei Medicale de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și cererea ofițerului în cauză, începând cu data de astăzi, colonelul Sebastian Cucoș a fost trecut în rezervă”, a declarat ministrul de Interne într-o conferință susținută la sediul MAI.

Cei doi au mai încercat în 2019 să se pensioneze pe caz de boală, însă au renunțat.

  • ”Atunci când o persoană devine indezirabilă și nu se găsesc argumente legale pentru a o înlătura din funcție se găsește o modalitatea pentru a spăla rușinea ambelor părți: pensionarea.” a explicat o sursă pentru G4Media.ro.

Sindile și Cucoș sunt vizați în ancheta privind violențele din 10 august. Inițial, ei au fost puși sub învinuire pentru purtare abuzivă.

Acuzațiile inițiale aduse de Parchetul General, Secția Parchetelor Militare, lui Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș:

”În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”

După ce doarul a fost preluat de DIICOT, acuzațiile împotriva acestora au fost clasate de procurorul de caz Doru Stoica, iar șefa Direcției a infirmat decizia, cerând redeschiderea urmăririi penale, soarta cazului 10 august fiind acum la mâna judecătorilor de la Tribunalul București.

 SURSA:  G4Media.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia