Cum au ajuns proprietarii din Marea Britanie să își selecteze chiriașii. Se cer CV, poze și conturile de rețele sociale

Cum au ajuns proprietarii din Marea Britanie să își selecteze chiriașii. Se cer CV, poze și conturile de rețele sociale

Chiriașii din Marea Britanie au de trecut "examene" grele pentru a obține o locuință temporară. Proprietarii cer Cv-uri, poze și chiar conturile de rețele sociale pentru a găsi cel mai bun client. Practica seamănă mai degrabă cu "o rețetă pentru discriminare".

Închirierea unei locuințe în Marea Britanie pune la încercare nervii clienților FOTO Shutterstock

Conform unei investigații realizate de The Observer, citată de diasporaro.co.uk , viitorii chiriași au dezvăluit că li se cer de către agenții imobiliari fotografii și conturile de pe rețeaua LinkedIn. De asemenea, aceștia sunt sfătuiți să întocmească CV-uri, adăugând cât mai multe informații personale, prin care să probeze de ce merită să obțină o anume locuință pentru închiriere.

Reprezentanta grupului KFH, Carol Pawsewy, spune că furnizarea biografiilor personale nu este ceva neobișnuit, însă agenții nu ar trebuie să ceară fotografii. Aceasta spune că practică nu este încurajată și va reitera acest mesaj către toate sucursalele pe care le au în subordine.

Și Dan Wilson Craw, director al grupului de campanie Regent, este de părere că folosirea biografiilor personale este "foarte intruzivă", iar solicitarea fotografiilor este "o rețetă pentru discriminare".

Alte tactici în acest domeniu includ vizionarea de locuințe pentru mai mulți chiriaș i în același timp, încurajarea acestora de a plăti peste prețul pieței, precum și plata în avans a chiriei pentru mai multe luni. Totodată, proprietarilor li se siugerează să nu dezvăluie detalii despre costurile cu energia ale locuinței. "Este ca și cum ai aplica pentru un loc de munca sau un pic mai rău", spune Paris Williams, o polițistă de 24 de ani, care de mai bine de un nu reușește să se mute din apartamentul său din nord-estul Londrei.

Cât costă o chirie în marile orașe din țară în aprilie 2023

În luna aprilie, chiria medie pentru o garsonieră din cele mai mari centre regionale din țară a variat între 220 de euro și 300 de euro, potrivit unei statistici realizate de imobiliare.ro.

Pentru apartamentele de două camere, costul mediu s-a situat între 350 de euro (în Timișoara) și 450 de euro (în Capitală și Cluj-Napoca), în timp ce pentru cele de trei camere, prețurile medii au oscilat între 400 de euro și 625 de euro.

În București, așteptările proprietarilor ajung la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și la 625 de euro pe lună pentru o locuință cu tricamerală. Cele mai semnificative evoluții anuale a prețurilor apartamentelor de închiriat s-au înregistrat în categoria apartamentelor cu două și trei camere.

În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 275 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din acest centru regional se remarcă printr-o evoluție anuală de 16.7%.

În Cluj-Napoca, prețurile solicitate se situează la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 599 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-a înregistrat la categoria de apartamente tricamerale, unde acestea au crescut cu 17.1%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 De citit...

3 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

4 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

5 Judecătorii și-au mărit ieri salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare