Cum dau tot „ei” tunurile în București

Cum dau tot „ei” tunurile în București

Un proiect de ordonanță care prevede atribuirea statutului de utilitate publică fundației ”Blue Planet” se află pe ordinea de zi a ședinței de guvern din 17 decembrie, pentru avizare. Din consiliul director fac parte fiica lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI după 1990, și soția unui milionar trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Obiectul de activitate al fundației este de ”a sprijini persoanele dezavantajate social aflate in nevoie”.

Adresa fundației este pe strada Polonă, în centrul Bucureștiului, loc în care funcționează și grădinița particulară Ioanid. Imobilul aparține Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS).

Virgil Măgureanu și fiica sa, Andreea Foto: Facebook

Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia RAAPPS va organiza licitații pentru imobilele închiriate, chiar dacă este un singur ofertant pentru spațiul respectiv. De la această regulă sunt exceptate imobilele atribuite administrației centrale, celei locale, instituțiilor sau entităților de interes public.

Astfel, dacă fundația ”Blue Planet” ar primi statutul de utilitate publică, fondatorii asociației ar fi scutiți de plata unor cheltuieli și de bătăi de cap la o viitoare licitație, relatează presshub.ro

Potrivit art. 41 din ordonanța privind asociațiile și fundațiile, ”recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunurile proprietate publică”. Potrivit unei liste publicate de guvernul Ponta în 2013, fundația plătea RAAPPS o chirie anuală de 6.549 de euro.

Cum motivează guvernul propunerea de adoptare a proiectului

Proiectul de hotărâre inițiat încă de pe vremea guvernului condus de Florin Cîțu a fost avizat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și trimis pentru avizare la Ministerul Justiției pentru semnătura lui Cătălin Predoiu, mai precizează sursa citată.

Fundaţia ”Blue Planet” a solicitat acordarea statutului de utilitate publică printr-o cerere adresată Secretariatului General al Guvernului, care a transmis documentaţia pusă la dispoziţie de fundație Ministerului Educației, întrucât activitatea desfăşurată de vizează aspect din aria de competenţă a ministerului. ”Ministerul Educației a procedat la examinarea documentelor înaintate împreună cu cererea de recunoaștere a statutului de utilitate publică a Fundaţiei ”Blue Planet”, constatându-se că, sunt respectate prevederile art. 39 alin. (11) al Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului

Documentul prezintă și o serie de realizări ale fundației: proiectul de orientare profesionala și consiliere în carieră, implementat în parteniat cu Hotel Epoque (în perioada aprilie - noiembrie 2021), proiectul ”Centru local de cercetași’”, organizat în parteneriat cu Organizația Cercetașii României (pe parcursul anului 2020) și proiectul ”Club de drumeții montane - Floare de Colț”, derulat lunar de Fundație încă din 2015.

De cine este condusă fundația

Potrivit datelor din registrul fundațiilor, fondatorul ”Blue Planet” este Florin Ionescu, iar consiliul director este format din Andrei Ion Biriș, Anca Andreea Biriș, Nicolae Năstase și Luminița Stela Petrovici. Comisia de cenzori este formată din Claudia Rodica Gogorița, Dragoș

Florin Apostolescu și Marilena Adriana Cristescu, mai precizează sursa citată.

Andrei Ion Biriș este patronul clubului de noapte Loft și soțul Andreei Biriș, fiica lui Virgil Măgureanu.Luminița Stela Petrovici este soția lui Răzvan Petrovici, milionar stabilit în Monaco și trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Virgil Măgureanu i-a cununat pe cei doi soți și le-a botezat copilul. Omul de afaceri este acuzat că ar fi produs un prejudiciu la bugetul de stat de 1,608 de milioane de lei. Între 2012-2013, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi înregistrat mai multe achiziții fictive, în valoare de 8,3 milioane de lei, de la o altă firmă pe care o gestiona, arată anchetatorii.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante